skip to Main Content
French-Napoleon III-sculptural-bronze-conical-pendulum-antique-clock-Farcot-Laurent-mystery-striking

Een fraaie Franse bronzen figuratieve pendule met conische slinger, Farcot en Laurent, circa 1870

Omschrijving

De kast

De geprofileerde vooruitspringende zwart marmeren voet heeft voluten aan beide zijden. Deze voet wordt bekroond door een zeer fraai gegoten en geciseleerd beeld van een elegante dame en is gesigneerd Laurent op de voet. Zij houdt een zandloper in de ene hand en in de andere de vergulde conische slinger met blauwe globus die verfraaid is met vergulde sterren.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het slaat de hele en halve uren op een bel. Opmerkelijk en fraai is dat de voorlatine geskeletoneerd is en zichtbaar door het centurm van de wijzerplaat.

De wijzerplaat

De verzilverde cijferring is gemonteerd in een verguld messing cartouche en heeft opgelegde vergulde Romeinse cijfers. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

De makers

E. Farcot is geregistreerd werkende als klokkenmaker in de Rue des Trois Bornes in Parijs vanaf 1858. Hij deed meerdere uitvindingen op horologisch gebied die hij patenteerde. Tussen 1865 en 1872 vroeg hij meerdere patenten aan met betrekking tot de conische slinger. Op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862 en die van Parijs in 1867 stelde hij klokken met conische slingers ten toon. Hij was werkzaam tot ongeveer 1890. Eugéne Laurent (1832 – 1898) was verantwoordelijk voor de beelden van zijn klokken.

Literatuur; Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp.220. Dereks Roberts, Mystery, Novelty & Fantasy clocks, pp. 123- 126.

Afmetingen

(Hoogte) 94 cm (Breedte) 37 cm (Diepte) 24 cm
(Height) 28.7 in (Width) 14.6 in (Depth) 9.4 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Farcot & Laurent Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top