Ga naar hoofdinhoud
french-gilt-brass-anglaise-case-cloisonne-enamel-striking-antique-carriage-travel-clock-

Een grote Franse verguld messing cloisonné emaillen reisklok, Richard & Cie, circa 1880

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 7-cm brede polychroom cloisonné wijzerplaat gedecoreerd met fraaie bloemen met hier op een vergulde cijferring met Romeinse cijfers. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het Uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v zaagslagwerk op een gong. Het laatst geslagen uur kan worden herhaald door de repetitieknop te drukken die boven op de kast zit. De achterplatine heeft het handelsmerk van Richard & Cie te parijs.

De Kast

De verguld messing kast is geheel gedecoreerd met polychroom cloisonné emaille bloemen en ranken. De klok wordt bekroond door een handvat en heeft een facetgeslepen glaspaneeltje boven waardoor het echappement zichtbaar is. Op de hoeken staan gecannelleerde zuilen met kapitelen met aan de zijkanten cloisonné panelen. Het type kast wordt ‘Anglaise’ genoemd en kenmerkt zich door het hoekige handvat in combinatie met de rechthoekige strakke voet. Het geheel staat op platte poten. Bij de klok is het originele foedraal.

Richard & Cie

De makers Lemaître & Bergmann richtten in 1848 een berdijf op dat in 1857 een dependance opende in Londen. Deze dependance werd in 1867 Richard & Co. In 1889 exposeerden ze op de wereldtentoonstelling in Parijs. Lit.; Charles Allix & Peter Bonnert, Carriage clocks and their development, pp. 449.

Afmetingen

(Hoogte) 19.5 cm (handvat omhoog) (Breedte) 10 cm (Diepte) 9 cm
(Hoogte) 7.7 in (handvat omhoog) (Breedte) 4 in (Diepte) 3.6 in

Prijs

€ 10.000

Signatuur

Richard & Cie

Neem contact met ons op

    Back To Top