French-chronometer-navigation-precision-rosewood-Dumas-onesime-Paris-st Nicholas-antique-clock

Een Franse 2-daagse palissander chronometer Onésime Dumas, circa 1855

Omschrijving

De wijzerplaat

De 8.6-cm doorsnee verzilverde en gegraveerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Dumas Sr (successeur) de Gannery No. 111. De chronometer heeft gouden wijzers en hulpwijzers voor de gangreserve en secondes.

Het uurwerk

Het uurwerk met snek en ketting wordt aangedreven door een veerton en heeft eengangduur van 56 uur. Het heeft Earnshaw’s ‘spring detent escapement’, een split bi-metalen balans met rolveer en Harrison’s maintaining power. De geschroefde en gespotte platines zijn gesigneerd Dumas No. 111.

De kast

Het uurwerk is gevat in een dubbele messing kast die cardanisch opgehangen aan twee licht verende beugels die dienen als ‘parachute’. De drie-delige met palissander kist heeft messing handvatten en beslag.
gevat in een dubbele messing kast, cardanisch opgehangen aan twee licht verende beugels die dienen als ‘parachute’, drie-delige palissander kast met messing monturen.

Onésime Dumas (1824 – 1889) was neef en leerling van de beroemde chronometermaker Henri Motel, verder studeerde hij nog bij Perrelet en C.A. Berthoud. Hij vestigde zich in Saint-Nicolas d’Aliermont waar hij de zaak van Victor Gannery overnam in 1851. Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 204-205, 245

Charles Allix merkt op in zijn boek dat Onésime Dumas in 1879 in de revue Chronométrique vermeld wordt als de belangrijkste chronometermaker van Frankrijk. Allix/Bonnert, Carriage Clocks pp. 99.

Afmetingen

(Hoogte) 15.5 cm (Breedte) 18.5 cm (Diepte) 17.5 cm
(Height) 6.1 in (Width) 7.2 in (Depth) 6.9 in

Prijs

€ 14.500

Signatuur

Onésime Dumas

Neem contact met ons op