Skip to content
French-gilt-brass-gorge-case-striking-alarm-repeating-carriage-travel-clock-Henry-Lepaute-Paris-

Een Franse reisklok met slagwerk en wekker, Henry Lepaute, circa 1870.

Omschrijving

Gorge case

In de eerste decennia van de Franse reisklok productie die door Paul Garnier werd geïnitieerd vanaf 1830 waren de klokken vooral functioneel van aard. De behuizing was vaak strak en eenvoudig van vorm omdat dit het meest praktisch was. Na deze beginperiode begonnen de makers ook kasten te ontwerpen die mooi stonden in een interieur om zo een grotere afzetmarkt te hebben. Naast de one-piece kast waarvan het bovenste deel uit één stuk bestond kwamen er kasten die bestonden uit verschillende delen die met schroeven aan elkaar zaten. Eén van de meer exclusieve kasten die ontstond rond 1860 was de ‘gorge case’. Een ‘gorge’ is een kloof wat slaat op de diepe golvende profielen waarmee de behuizing is opgebouwd. Alle onderdelen werden afzonderlijk gegoten in zand dat vermengd was met beenderlijm. Na het gieten moesten deze nog bijgewerkt en gepolijst worden. De sierlijke diepe profielen die typerend zijn voor deze kast waren veel moeilijker te maken dan gladdere stijlen van andere types. Dat betekende dat dit type erg kostbaar was. Derek Roberts stelt daarbij in zijn standaardwerk over reisklokken dat er altijd een kwaliteitsuurwerk zit in een ‘gorge-case’ reisklok.

verguld masker

De 4.6-cm vlakke emaillen wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uren en Arabische voor de vijf-minuten aanduiding. Het centrum is gesigneerd Henry Lepaute Paris. De geblauwd stalen wijzers zijn van het fleur-de-lis type. De wijzerplaat is gevat in een fijn gematteerd verguld masker met onderin de wekkerinstelling.

repetitie

Het fraai uitgevoerde uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door platform echappement met Engelse ankergang en een bi-metalen balans. De klok heeft halfuurslag op een gong d.m.v. zaagslagwerk. Door op de repetitie knop te drukken herhaalt het slagwerk het laatst geslagen uur. Ook heeft het uurwerk een wekker die functioneert met een klein extra veertonnetje. Ook de achterplatine is gesigneerd Henry Lepaute Paris.

De kast

De verguld messing kast is zoals beschreven van het ‘gorge’ type en wordt bekroond door een handvat. Alle zijden evenals de bovenkant zijn voorzien van facet-geslepen glaspanelen. Het geheel staat op platte pootjes.

Afmetingen

(Hoogte) 14.5 cm (handvat omhoog) (Breedte) 7.5 cm (Diepte) 6.7 cm
(Hoogte) 5.7 in (handvat omhoog) (Breedte) 3 in (Diepte) 2.3 in

Prijs

€ 4.800

Signatuur

Henry Lepaute Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top