skip to Main Content
French-humpback-antique-travel-carriage-clock-gilt-brass-Leroy & Cie-petite-sonnerie

Een Franse verguld messing ‘hump back’ reisklok met kwartierslag, Leroy & Cie, circa 1900

Omschrijving

De Kast.

De messing kast is verguld en wordt bekroond door een handvat. Zowel de kast, uurwerk, wijzerplaat en sleutel zijn genummerd 21199. De term ‘hump back’ reisklok zou vrij vertaald kunnen worden naar ‘getoogd’. ‘ Humpback’ is de naam die de getoogde klokken van de Engelse maker Jump kregen die aan het eind van de 19e eeuw werkte. Hoewel de beroemde A.L. Breguet eigenlijk de eerste was die getoogde reisklokken maakte en die met ‘Borne’ aanduidde, bleef de Engelse term aan het type hangen.

Het uurwerk.

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van 8 dagen. Het wordt geregeld door een ankerechappement met gecompenseerde balans. De klok slaat de uren en kwartieren op een dubbele gong. Door de knop op de bovenzijde van de klok in te drukken repeteert de klok het laatst geslagen uur en kwartieren. Op de onderzijde van de kast is een hendel geplaatst voor slaan/niet slaan. Verder heeft het een wekker die ingesteld kan worden d.m.v. een wijzerplaatje op de achterzijde van het uurwerk dat gesigneerd is L. Leroy & Cie, 7 Bd de la madeleine Paris.

De wijzerplaat.

De 9-cm brede verzilverde wijzerplaat is versierd met een geguillocheerd patroon en heeft Arabische cijfers. De signatuur is identiek aan die op het uurwerk. De wijzers zijn van het Breguet type en gemaakt van geblauwd staal.

 

L.Leroy & Cie.

L. Leroy & Cie ontstond rond 1888 uit een samengaan van Jules Desfontaines en de Leroy & Fils dat geleid werd door Louis Leroy. In 1901 werd de zaak verhuisd naar Boulevard de la madeleine. L. Leroy & Cie won vele prijzen op tentoonstellingen en concoursen. Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 408.

Afmetingen

(Hoogte) 17.5 cm handvat omhoog (Breedte) 10 cm (Diepte) 8 cm
(Hoogte) 6.9 in handvat omhoog (Breedte) 3.9 in (Diepte) 3.1 in

Prijs

verkocht

Signatuur

L. Leroy & Cie, Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top