Een belangijrke Franse ‘grande sonnerie’ reisklok met kalender en maanfase, circa 1870.
Omschrijving
De Wijzerplaat
De 7.5-cm brede geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. Daaronder is de blauwe maanfase tussen wolken en sterren aangebracht en drie hulpwijzers voor dagen van de week, wekkerinstelling en datumaanduiding.
Het uurwerk
Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok is uitgevoerd met een wekker die wordt geactiveerd door een hulpveertonnetje op te winden en de wektijd in te stellen. De klok heeft ‘grande sonnerie’ kwartierslag d.m.v. zaagslagwerk. Dit houdt in dat ieder kwartier zowel de kwartieren als de uren worden geslagen. Door op de repetitieknop te drukken boven op de kast wordt het laatste kwartier en uur herhaald. Deze functie was natuurlijk heel handig in een tijd dat men niet even het licht aan kon doen. Zo kon men de tijd in het donker toch vernemen. Op de bodem van de kast zit een hendel waarmee men het slagwerk kan afzetten of kan kiezen tussen ‘petite sonnerie’ of ‘grande sonnerie’.
De Kast
De kast is gemaakt van verguld messing. Met het hoekige handvat en de rechthoekige voet is dit een variant op de zogenaamde ‘Anglaise’ kast. De geprofileerde bovenkant met uitspringende hoeken heeft een glaspaneel waardoor de balans zichtbaar is. De tandlijst die hieronder zit wordt gedragen door gecannelleerde zuilen met kapitelen. De hoge voet met eveneens uitspringende hoeken heeft twee profiellijsten en is geplaatst op platte poten. Zoals boven al gezegd zit op de bodem een hendel voor Silence/Petite Sonnerie/Grande Sonnerie. Deze fraaie klok heeft ook nog het originele reisfoedraal.