Skip to content
English-mahogany-victorian-library-timepiece-Barraud-Lund's-Cornhill-London-

Een Engelse mahonie tafelklok ‘library timepiece’, Barraud & Lunds, circa 1860.

Omschrijving

Library Timepiece

Londen was in de 19e eeuw het belangrijkste centrum voor de productie van scheepschronometers. Het maken hiervan was zeer moeilijk en het waren alleen de beste klokken- en horlogemakers die zich hiermee bezig hielden. Van chronometers leven alleen was bijna niet mogelijk omdat de vraag niet enorm was. Deze makers moesten naast chronometers ook andere typen klokken en horloges maken om te kunnen bestaan. Maar in een tijd dat er nog geen keurmerken bestonden was het zijn van chronometermaker wel een bewijs van grote kunde en kwaliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat makers zoals Dent, McCabe, Vulliamy en ook Barraud & Lund’s klokken en horloges verkochten van zeer goede kwaliteit aan de ‘upper class’ van Engeland. Deze strakke kleine klokken hebben geen slagwerk en worden daarom bibliotheekklok (library timepiece) genoemd. Ze werden vaak door chronometermakers vervaardigd en verkocht. Hoewel ze eenvoudig van uitvoering zijn is de afwerking en kwaliteit van het werk overeenkomstig die men van een chronometermaker mag verwachten.

Barraud

De 9-cm brede wijzerplaat gemaakt van gegraveerd verzilverd messing en heeft Romeinse cijfers. In de hoeken zijn decoratieve krullen gegraveerd en in het centrum staat Barraud & Lund’s Cornhill London 2129. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Ankergang

Het stevig gebouwde messing achtdaagse uurwerk wordt aan gedreven door een veerton met snek en ketting. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger die vastgezet kan worden voor vervoer. De achterplatine is eveneens gesigneerd Barraud & Lund’s Cornhill London 2129.

Mahoniehout

De mahoniehouten kast heeft een licht aflopend dakvormige bovenkant die afgezet is met een profiellijst. De beide deuren zijn voorzien van glas en de zijkanten met facetgeslepen glas. Het geheel staat op platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 26 cm (Breedte) 17 cm (Diepte) 13.5 cm
(Hoogte) 10.2 in (Breedte) 6.7 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

€ 6.500

Signatuur

Barraud & Lund's

Neem contact met ons op

    Back To Top