Skip to content
English-antique-table-bracket-moonphase-date-antique-clock-London-Dutch-market-James Smith-London-striking-repeating

Een Engelse tafelklok met maan en datum voor de Hollandse markt, James Smith London, circa 1770.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 17.5-cm getoogde messing wijzerplaat heeft een opgelegde verzilverde en gegraveerde cijferring met Romeinse cijfers en vijf-minuten boogjes. In het gematteerde centrum zit het venster voor de datumaanduiding en is een verdiept verzilverd signatuurplaatje gegraveerd James Smith London. Rondom de cijferring zijn er ajour gegoten messing rococo hoekstukjes. In de met bloemen beschilderde toog zit de maanschijf met de aanduiding van de dagen van de maancyclus. De geblauwd stalen wijzers zijn ajour gezaagd en floraal krullend van vorm. De wekkerschijf is gemaakt van gegraveerd verzilverd messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen met snek en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door spillegang in combinatie met een slinger. Het uurwerk heeft Hollandse halfuurslag op twee alternerend bellen. Men kan het uurwerk laten repeteren door aan een touwtje te trekken. Het heeft wekkerwerk met trekopwinding op één bel. De achterplatine is voorzien van een zeer fraaie florale gravering.

De gezwarte kast met messing monturen

De gezwart houten kast heeft een bel-vormige bekroning met een handvat en een messing rococo ornament. Op de geprofileerde hoeken staan eikelvormige sierknoppen. In de beglaasde deur zitten rococo messing hoekstukjes en op de afgeschuinde hoeken zijn hermen met afhangende bloemen gemonteerd. Aan de zijkanten zitten er ajour gezaagd houten fretten boven glaspanelen waardoor men het uurwerk kan zien. Op de geprofileerde plint zit een draperievormig montuur. Het geheel is geplaatst op messing poten.

Afmetingen

(Hoogte) 50 cm (handvat omhoog) (Breedte) 28.5 cm (Diepte) 19 cm
(Height) 19.7 in (handvat omhoog) (Width) 11.2 in (Depth) 7.5 in

Prijs

€ 14.500

Signatuur

James Smith London

Neem contact met ons op

    Back To Top