Skip to content
English-ebonized-brass-mounted-Dutch-striking-alarm-moonphase-date-bracket-table-antique-clock-Smith-London-

Een Engelse tafelklok met maanfase en datum voor de Hollandse markt, circa 1770.

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 17.5-cm brede getoogde messing wijzerplaat heeft een gegraveerde verzilverde cijferring met Romeinse cijfers en vijif-minuten boogjes. In de hoeken zijn rococo-hoekstukjes geplaatst. Het gematteerde centrum heeft een venster voor de datumaanduiding en een verdiepte verzilverde signatuur Smith & Son London. In de toog met geëmailleerde bloemen is de maanfase met dagen van de maancyclus. De floraal gevormde en ajour gezaagde wijzers zijn van geblauwd staal en de gegraveerde wekkerschijf is van verzilverd messing.

Het uurwerk

Het uurwerk heeft een fraai gegraveerde achterplatine met florale krullen rondom een vaas. Het wordt aangedreven door twee veertonnen met snek en snaar en heeft een gangduur van acht dagen. Het heeft een spillegang in combinatie met een slinger. De klok heeft Hollands slagwerk d.m.v. zaagslagwerk dat alternerend slaat op een grote en kleine bel. Het laatst geslagen uur wordt herhaald als aan het repetitiekoord wordt getrokken. Ook heeft het uurwerk een wekker dat wordt geactiveerd door een extra veertonnetje met trekopwinding.

De Kast

De gezwart houten kast heeft een zogenaamde ’true bell top’ bekroond door een messing handvat, vier sierknoppen en een ornament. De hele kast is voorzien van fraaie strakke profiellijsten. De voordeur heeft een met messing afgebiesd glaspaneel en op de afgeschuinde hoeken gegoten hermen met bloemen ornamenten. De zijkanten zijn voorzien van fraai floraal ajour gezaagde frets. De geprofileerde voet heeft een messing sierrand en is geplaatst op messing poten.

Herkomst

Voorheen Vehmeyer collectie. Deze klok staat afgebeeld en wordt beschreven in; H.M. Vehmeyer, Clocks, their origin and development, Volume II pp. 684-685.

Afmetingen

(Hoogte) 51 cm (handvat omhoog) (Breedte) 28.5 cm (Diepte) 19 cm
(Hoogte) 20.1 in (handvat omhoog) (Breedte) 11.2 in (Diepte) 7.5 in

Prijs

€ 15.000

Signatuur

Smith & Son London

Neem contact met ons op

    Back To Top