Skip to content
English-brass-mounted-ebonised-table-bracket-Dutch-striking-musical-automaton-antique-clock-Daye-Barker-London-

Een Engelse tafelklok met speelwerk en mechaniek voor de Hollandse markt, Daye Barker, circa 1760.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 20-cm brede getoogde wijzerplaat heeft een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers en rococo halfuur markeringen. Het centrum is gematteerd en verfraaid met een uitbundige gravering van een mand met krullende pluimen. Ook zijn er vensters voor de schijnslinger en de datumaanduiding. Op een verdiept gegraveerd verzilverd plaatje staat de signatuur Daye barker Royal Exchange London. In de bovenhoeken rond de cijferring zijn twee hulpwijzerplaatjes aangebracht. De linker voor slaan/niet slaan en de rechter voor de melodiekeuze. In de onderhoeken zijn rococo versieringen aangebracht. Rechts van de III is er een hendel voor spelen/niet spelen. In de toog is een polychroom geschilderd landschap met een huis en een molen. De wieken van de molen zijn verbonden met het slagwerk en gaan dus draaien als de klok slaat. In het huis is een raam- en deuropening. Hierin wisselen twee figuren zich af als het speelwerk speelt. De ajour gezaagde wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het fraai gemaakte uurwerk heeft drie veertonnen met snek en een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door spillegang in combinatie met een vaste slinger. De klok heeft Hollandse halfuurslag op twee wisselende bellen d.m.v. zaagslagwerk waarbij de wieken van de molen draaien. Ook speelt de klok ieder half uur één van vier melodieën op elf bellen waarbij het deur/raam mechaniek wordt geactiveerd. De achterplatine is zeer fraai gegraveerd met krullende bladeren rondom een cartouche waarin de signatuur Daye barker Royal Exchange London.

De kast

De gezwarte kast heeft een zogenaamde ‘bel-top’ en is afgezet met messing biezen. Bovenop staat een sierknop in de vorm van een mand met bloemen en op de hoeken staan zogenaamde ananas-sierknoppen. Aan de voor- en achterzijde zijn deuren met glaspanelen met in de bovenhoeken ajour gezaagde frets. Op de afgeschuinde hoeken zijn gegoten messing monturen van hermen met afhangende bloemen. Aan de zijkanten zijn messing handvaten aangebracht boven floraal ajour gezaagde frets. De geprofileerde voet is afgezet met een brede messing band en geplaatst op gegoten messing rococo poten met vrouwenmaskers.

Afmetingen

(hoogte) 65 cm (breedte) 38 cm (diepte) 23,5 cm
(Hoogte) 25.6 in (Breedte) 15 in (Diepte) 9.3 in

Prijs

€ 45.000

Signatuur

Daye Barker, Royal Exchange London

Neem contact met ons op

    Back To Top