Skip to content
English-Victorian-engraved-gilt-brass-Thomas-Cole-strut-pre numbered-travel-desk-calendar-antique-clock-

Een ‘pre-numbered’ Engels gegraveerd en verguld messing ‘strut’ klokje, Thomas Cole, circa 1845

Omschrijving

De wijzerplaat

De 7.2-cm brede wijzerplaat is geheel gedecoreerd met zeer fraai gegraveerde bloemen en ranken. De cijferring heeft Romeinse Cijfers en onder is een kalender met manuele verzetbare dagaanduiding. Boven de cijferring staat de signatuur voor de wederverkoper I.B. Girerd en de geblauwd stalen wijzers zijn van het ‘fleur-de-lys’ type.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van acht dagen. Het is nogmaals gesigneerd I.B. Girerd London. Het wordt gereguleerd door een Engelse ankergang met balans.

De kast

De rechthoekige verguld messing kast is vergelijkbaar met wijzerplaat geheel gegraveerd met bloemen en ranken. Op de kast is een scharnierbaar ophangoog aangebracht. Tussen de pootjes is een gegraveerd draaibaar voetje aangebracht waarmee het klokje verticaal neergezet kan worden. Aan de achterkant is een uitklapbare clip aangebracht waarmee het klokje schuin neergezet kan worden.

‘strut clocks’ en Thomas Cole

De bekende klokkenmaker Thomas Cole ontwikkelde dit type klok. Hij fabriceerde deze klokken die vaak werden verkocht door andere klokkenmakers of wederverkopers onder hun eigen naam. De eerste serie klokken van hem zijn niet genummerd of gesigneerd door hem. Toch kan deze fraaie klok toegeschreven worden aan Thomas Cole. In de monografie over Cole van Hawkins staat een sterk vergelijkbare klok. De fraai afgewerkte achterzijde met de clip met veermechanisme en het klepje voor het uurwerk ook met veermechanisme worden gezien als typisch voor de eerste ongesigneerde serie klokken van Cole. De latere versies zijn beduidend minder fraai afgewerkt aan de achterzijde. Zie J.B. Hawkins, Thomas Cole & Victorian clockmaking, pp.48 (item 2)

Afmetingen

(Hoogte) 15.5 cm (handvat omhoog), (Breedte) 10.5 cm, (Diepte) 2.8 cm.
(Hoogte) 6.1 in (handvat omhoog) (Breedte) 4.1 in (Diepte) 1.1 in

Prijs

€ 9.500

Signatuur

Girerd, Thomas Cole

Neem contact met ons op

    Back To Top