Skip to content
French-silvered-gilt-bronze-sculptural-industrial-guilmet-animated-automaton-mantel-antique-clock-

Een fraaie Franse ‘industriële pendule’, stoommachine, Guilmet, circa 1880.

Omschrijving

De Kast

De fraai vormgegeven vernikkelde stoomketel staat op twee steunen die geplaatst is op de verzilverde basis met een tegelpatroon. De basis staat op een zwart marmeren plint die geplaatst is op platte messing poten. Op de ketel is een vliegwiel met aandrijfstangen en regulateur gemonteerd dat wordt aangedreven door een apart mechaniek met een gangduur van circa twee uur. Aan de voorzijde zit in het midden een thermometer met daarnaast een aneroïde barometer en links de eigenlijke klok.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een balans in combinatie met een platform ankergang.

De industriële pendules

Er is een groep klokken waarvan de vormgeving gebaseerd is op machines, scheepvaart en de industrie. Deze groep wordt in Engeland aangeduid met de term ‘industrial clocks’. Het ontstaan ervan kan verklaard worden door een grotere interesse voor techniek en vernieuwing bij een groter publiek in de tweede helft van de 19e eeuw. Ook zal er een groep klanten geweest zijn wiens rijkdom was gebaseerd op deze nieuwe industrie en handel. Vaak is er veel te zien en hebben de grotere uitvoeringen aparte mechanieken die een onderdeel aandrijven zoals bij deze klok. Een groot deel van de aantrekkingskracht van deze klokken zal dan ook in het vermogen gelegen hebben om te vermaken en te verwonderen. De belangrijkste ontwerper en producent van deze fantasierijke klokken is de firma Guilmet.

Afmetingen

(Hoogte) 27 cm (Breedte) 29 cm (Diepte) 14 cm
(Hoogte) 10.6 in (Breedte) 11.4 in (Diepte) 5.5 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Guilmet

Neem contact met ons op

    Back To Top