Ga naar hoofdinhoud
French Louis XVI ormolu marble mantel clock Bacchante 1790

Een fraaie Franse Louis XVI pendule Bacchanten, circa 1790.

Omschrijving

8-daags uurwerk met halfuurslag op een bel, zeer fraai gegoten en geciseleerde gepatineerd en verguld bronzen kast op griotte rouge marmeren voet, het onderwerp van de voorstelling is de wijncultuur.

geëmailleerde wijzerplaat met Romeinse cijfers en fraaie ajour gezaagde wijzers, 8-daags veer-aangedreven uurwerk met ankergang en slinger met zijde-ophanging, halfuurslag dmv sluitschijf op een bel, gemonteerd in een wijnvat vormige kast bekroond door een kylix of drinkschaal staande op wijnranken, liggend op een draagbaar met leeuwenvel die gedragen wordt door twee gepatineerd bronzen saters, de helpers van Bacchus, de god van de wijn, het geheel is geplaatst op een ovale griotte rouge voet met ingesneden hoeken, op toupee poten

Dit model vertegenwoordigt de wijncultuur. Een identieke klok is te zien in Pierre Kjellberg, La Pendule Française, p. 240-241.

Alles op deze pendule refereert aan Bacchus (Grieks: Dionysos), de god van de wijn.

Bacchus was de zoon van Jupiter/Zeus en Semele/Thyone die, na de dood van zijn moeder ten tijde van haar zwangerschap, door Jupiter in zijn dij werd ingenaaid en dus door zijn vader werd voldragen. Na zijn geboorte werd Bacchus door Mercurius naar de berg Nysa in Indië gebracht om daar door nymfen te worden opgevoed.

Als volwassen god van de wijn heeft Bacchus saters als dienaren en die ontlenen aan hem hun geitachtige voorkomen met harige poten, gespleten hoeven en horens op hun hoofd.
Als Bacchus aan kwam rijden, werd zijn triomfwagen gewoonlijk getrokken door tijgers, luipaarden of lynxen. Deze dieren worden met Bacchus geassocieerd vanwege zijn jeugd in Azië. Aan die exotische opvoeding refereert het dierenvel waarop de wijnton rust.
De wijnranken die, als een triomfboog, de ton omringen en bekroond worden door een drinkschaal wijzen eveneens op Bacchus als god van de wijn.

Afmetingen

(Hoogte) 47 cm (Breedte) 36 cm (Diepte) 13 cm
(Hoogte) 18.5 in (Breedte) 14.2 in (Diepte) 5.1 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top