Skip to content
French-gilt-brass-corniche-case-miniature-travel-carriage-clock-guilloche-mask-

Een Frans messing miniatuur reisklokje, circa 1880

Omschrijving

Miniatuur

Rond 1830 begon Paul Garnier met het produceren van een type reisklok dat relatief goedkoop was en toch goed werkte. Het type sloeg zo goed aan dat al snel meer klokkenmakers zich begonnen toe te leggen op het maken van deze reisklokken. In de eerste decennia gaat het puur om functionele reisklokken. Maar vanaf het midden van de 19e eeuw beginnen de makers ook andere meer decoratieve modellen te maken die ook goed pasten in het interieur. Hiermee boorde men een ander deel van de markt aan om zo hun afzetmarkt te vergroten. Zo ontwikkelde men ook aan het eind van het derde kwart van de 19e eeuw een kleiner uurwerk waardoor er miniatuur klokken gemaakt konden worden. De kleinere afmetingen maakten deze klokjes niet alleen heel schattig en plaatsbaar. Ook waren ze heel geschikt als chique cadeau of om te verzamelen.

Geguillocheerd

De 2.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en ligt verdiept in een geguillocheerd verzilverd masker. De slanke wijzers hebben een ajour gezaagde versiering.

platform echappement

Het uurwerk heeft geschroefde platines wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het heeft een platform echappement met Zwitserse ankergang in combinatie met een bi-metalen balans. De achterplatine is gemerkt AB depose.

Corniche case

Het messing kastje is van het zogenaamde ‘corniche case’ type. Het wordt bekroond door een handvat en heeft facetgeslepen glaspanelen aan alle zijden. ook aan de bovenkant waardoor het echappement mooi zichtbaar is.

Afmetingen

(Hoogte) 9.2 cm (handvat omhoog) (Breedte) 4.7 cm (Diepte) 4.2 cm
(Hoogte) 3.6 in (handvat omhoog) (Breedte) 1.8 in (Diepte) 1.6 in

Prijs

verkocht

Signatuur

AB

Neem contact met ons op

    Back To Top