Skip to content
French-art-deco-nickel-chrome-jean-leon-reutter-patent-atmos-clock-pendule-perpetuelle-

Een Franse Art Deco vernikkelde Reutter patent atmos klok, circa 1930.

Omschrijving

Jean-Léon Reutter

Jean-Léon Reutter ontwikkelde in 1927 zijn eerste prototype van een klok waarvan de veer wordt opgewonden door veranderingen in temperatuur en luchtdruk. Na een aantal verbeteringen kon er in het midden van 1929 begonnen worden met de commerciële productie van de Reutter patent Atmos. Het opwindmechanisme bestaat uit draaibare trommel waarin een U-vormige glasbuis gevuld met ammoniakgas en kwik is gemonteerd. Door het uitzetten en krimpen van het ammoniakgas verschuift het kwik waardoor de bus draait. Deze draaiing wordt gebruikt om een veer op te winden waarop het uurwerk loopt.
Tussen 1930 en 1938 werden deze klokken onder leiding van Reutter geproduceerd. Daarna nam Jaeger LeCoultre het patent over waardoor het aantal Reutter Atmos klokken beperkt is gebleven. Er zijn verschillende uitvoeringen qua behuizing. Deze strakke vernikkelde kast is een heel puur voorbeeld van Art Deco. Ze zijn zeldzaam omdat ze toen erg modern of avant garde waren. Het is niet moeilijk voor te stellen dat deze klok in ieder interieur past, zowel klassiek als modern.

Atmos pendule perpetuelle

De 12-cm doorsnee cijferring heeft opgelegde Arabische cijfers en is versierd met rode steentjes. De ring heeft het opschrift Atmos pendule perpetuelle. De witgelakte strakke wijzers hebben zwarte punten. Door het open centrum is het mechanisme mooi zichtbaar.

Torsieslinger

Het vernikkelde mechanisme hangt aan beugels in de kast en is genummerd 1958. De grote balans or torsieslinger heeft een draaitijd van dertig seconden en is uitgevoerd met grote stelschroeven. Met een schuif in de voet kan de balans vastgezet worden.

Art Deco

De vernikkelde kast heeft facetgeslepen glaspanelen aan alle kanten waardoor het geheel er open uiziet en het uurwerk mooi zichtbaar is. Aan de voor- en achterzijde zijn deurtjes. Het geheel staat op een schuine plint. Dit strakke ontwerp van de vernikkelde kast past helemaal bij de Art Deco, de stijlperiode die past bij de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw.

Afmetingen

(Hoogte) 23.5 cm (Breedte) 18 cm (Diepte) 15 cm
(Hoogte) 9.3 in (Breedte) 7.1 in (Diepte) 5.9 in

Prijs

€ 15.750

Signatuur

Jean-Léon Reutter

Neem contact met ons op.

    Back To Top