Skip to content
French-Louis XVI-Directoire-Empire-skeleton-table-striking-date-calendar-mantel-regulator-clock-precision-Robert-Robin-Paris -

Een Franse Directoire messing en marmeren skeletpendule Robert Robin, circa 1800.

Omschrijving

Robert Robin

Robert Robin wordt beschouwd als één van de belangrijkste Franse klokkenmakers samen met Abraham Louis Breguet en Ferdinand Berthoud. Robin werd meesterklokkenmaker in 1767 en opende een atelier in de Rue Faubourg St. Honoré. Hij werd klokkenmaker voor Louis XV en na diens dood de favoriete klokkenmaker van Louis XVI. Robin nam in 1784 zijn intrek in het ‘Galerie du Louvre’ waar de kunstenaars ter beschikking van de koning waren. Na de revolutie zou Robin ook voor de Republiek werken. Hij zou tot zijn dood in het ‘Galerie du Louvre’ wonen. Er zijn veel belangrijke klokken van hem bekend in grote collecties. Robin maakte prachtige pendules maar was daarnaast ook een uitvinder van vernieuwingen op het gebied van de tijdmeting. Hij presenteerde meermaals zijn ideeën aan de ‘Académie Royale des Sciences’ en produceerde meerdere publicaties op dit gebied. Net als bij veel van zijn werk is deze klok een combinatie van techniek en fraaie vormgeving.

Centrale seconde

De 14.5-cm geëmailleerde cijferring is gevat in een vuurvergulde lunet en binnenring. De uren zijn aangeduid met Romeinse cijfers. Hier buiten is een gecallibreerde ring voor de minuten met de aanduiding van de kwartieren. Binnen de uurcijfers zijn de Arabische cijfers van de revolutionaire kalender 1-30 aangebracht met daar weer binnen de aanduiding voor de seconden. Rond het cijfer XII staat de signatuur Robin à Paris. De uur-en minutenwijzer zijn gemaakt van verguld en gegraveerd messing. De centrale secondewijzer en datumwijzer zijn van geblauwd staal.

Pennengang

Het geheel zichtbare uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ruim 15 dagen. De klok heeft pennengang in combinatie met een zware temperatuur-gecompenseerde gridiron slinger. De slinger is voorzien van geëmaileerde plaquette waarop een schaalverdeling die de mate van compensatie aangeeft. Hierop staat ook de spreuk ; Elementa Su-is Propys Armis Victa. Dit kan vrij vertaald worden met; bestrijd de elementen met eigen wapens, wat slaat de werking van deze gridiron slinger. Deze beweegt tussen de voorplatine en de cijferring en heeft cardanische mesophanging en een grote slingerlens. Het uurwerk heeft halfuurslag op een bel d.m.v. een sluitschijf.

Frame

Het zware messing frame heeft de vorm van een omgekeerde letter Y en staat op platte gedraaide verguld messing poten. Het geheel staat op een rood marmeren voet met afgeschuinde hoeken en een uitsparing voor de slingerlens. Het geheel staat op zes ronde platte gegraveerde poten.

Afmetingen

(Hoogte) 37 cm (Breedte) 24 cm (Diepte) 11 cm
(Hoogte) 14.6 in (Breedte) 9.4 in (Diepte) 4.3 in

Prijs

€ 45.000

Signatuur

Robin à Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top