Ga naar hoofdinhoud
French-Louis XVI-white-marble-ormolu-gilt-bronze-antique-clock-Gille-Paris-

Een Franse Louis XVI marmeren pendule met vergulde monturen, Gille L’ainé, circa 1770

Omschrijving

De wijzerplaat

De 10-cm doorsnee wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is genummerd voor elke vijf minuten. Het centrum is gesigneerd Gille L’Ainé A Paris. De fraai ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn van zeer goede kwaliteit.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd d.m.v. ankergang in combinatie met een slinger met zijde-ophanging. De klok slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. sluitschijf.

De kast

De marmeren kast heeft een gebogen bovenkant waarop een ornamentale vaas is geplaatst met afhangende acanthusbladeren. Aan de zijkanten zijn fraaie hoornen des overvloeds geplaatst met krullende bloemen. Aan de voorzijde van de kast een brandende fakkel tussen krullende takken. De ovale voet met een geometrische en florale rand geplaatst op gedraaide poten. Het geheel op een gelijkvormige plint. Al het bronswerk is van zeer hoge kwaliteit en in een zeer goede originele staat.

Gille L’ainé, de klokkenmaker

Er zijn meerdere klokkenmakers met de achternaam Gille. Waarschijnlijk slaat Gille L’ainé (de oudere) op Pierre Gille die meester werd in 1746. Hij werkte op meerdere adressen; Rue St-Martin, Rue St-Denis en de Rue St-Ours. Hij werkte tot omstreeks 1780. (Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français pp. 256.)

Afmetingen

(Hoogte) 35 cm (Breedte) 24 cm (Diepte) 9 cm
(Hoogte) 13.8 in (Breedte) 9.4 in (Diepte) 3.5 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Gille L'aîné A Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top