Skip to content
French-industrial-antique-mantel-clock-guilmet-fireplace-striking-animated

Een Franse messing en marmeren industriële pendule, Guilmet, circa 1890

Omschrijving

De Maker

Deze Franse messing en marmeren industriële pendule in de vorm van een open haard kan toegeschreven worden aan de firma Guilmet. De firma Guilmet uit Parijs was gespecialiseerd in het maken van mysterieuses en de zogenaamde industriële pendules. Hoewel niet al deze klokken iets met de industrie te maken hebben onderscheiden ze zich duidelijk van andere klokken. De onderwerpen zoals de industrie en zeevaart, maar ook bewegende zaken als molens en vuurtorens. Zie voor meer informatie over Guilmet en industriële pendules; Derek Roberts, Mystery, Novelty and Fantasy Clocks, 1999 Atglen USA pp. 253-284.

De kast.

De messing kast van deze industriële pendule is gevormd als een open haard waarin een ketel hangt. Het verzilverde dak heeft een gegraveerde onderverdeling en is boven afgebiesd met een fijn ajour gezaagde vergulde rand. De verzilverde en messing fries waarin de wijzerplaat is geplaatst is versierd met fijn floraal reliëf. Het haardgedeelte is licht rood gekleurd messing waarin een baksteenpatroon is gegraveerd met centraal een floraal verzilverde haardplaat. De buitenzijde is opgebouwd uit zware messing ‘blokken’. De verzilverde vloer van het geheel is gegraveerd met een tegelpatroon. Hierop staan de vuurbokken die met elkaar verbonden zijn. Het geheel staat op een rood marmeren basis met platte messing poten.

De wijzerplaat.

De cijferring heeft Arabische cijfers met een verzilverd centrum met een floraal reliëf. De tijd wordt aangegeven door fraai gevormde geblauwd stalen wijzers.

Het uurwerk.

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen, één voor het slagwerk en één voor het gaande werk (de tijd). De klok slaat de hele uren voluit op een gong en geeft een enkele slag bij de halve uren. Dit gebeurd door middel van een zaagslagwerk wat in de praktijk in houdt dat de klok niet van slag kan raken. Het gaande werk wordt geregeld door een Brocot ankergang in combinatie met een slinger. De slinger heeft als slingerlens een ketel die dus slingert in de haard.

Afmetingen

(Hoogte) 42.5 cm (Breedte) 31 cm (Diepte) 16 cm
(Hoogte) 16.7 in (Breedte) 12.2 in (Diepte) 6.3 in

Prijs

€ 8.000

Signatuur

Guilmet

Neem contact met ons op

    Back To Top