Skip to content
French-gilt-brass-gadrooned-gorge case-striking-alarm-antique-ravel-carriage-clock-lepine-paris

Een Franse verguld messing reisklok met een zeldzame ‘robbelkast’, Lepine, circa 1880.

Omschrijving

De Wijzerplaat

De 6-cm brede geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Lepine Place des Victoires 2 Paris. De fleur-de-lis wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal en onder is de instelwijzer voor de wekker.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een plaform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. zaagslagwerk op een gong. Het laatst geslagen uur kan worden herhaald door op de repetitieknop te drukken op de kast. De klok heeft een wekker die wordt geactiveerd door een hulpveertonnetje op te winden en de wektijd in te stellen. Het uurwerk is gesigneerd Lepine à Paris No 26259.

De Kast

De verguld messing kast is een variant op de zogenaamde ‘gorge’ kast waarbij de horizontale profielen voorzien zijn van robbellijsten. De kast heeft een groot glaspaneel boven waardoor het echappement mooi zichtbaar is. De kast wordt bekroond door een handvat. Verder zijn alle zijden ook voorzien door facetgeslepen glaspanelen. Bij de klok is het originele reisfoedraal.

Afmetingen

(Hoogte) 15.5 cm (handvat omhoog) (Breedte) 8.7 cm (Diepte) 7.5 cm
(Hoogte) 6.1 in. (handvat omhoog) (Breedte) 3.4 in. (Diepte) 3 in.

Prijs

€ 5.500

Signatuur

Lepine

Neem contact met ons op

    Back To Top