Skip to content

Een grote en zeldzame Zwitserse amboine ‘organum bariton’ Langdorff cilinder speeldoos, circa 1880.

Omschrijving

Het mechanisme

Het vernikkelde mechanisme met trekopwinding heeft een gepende cilinder van 49.5 centimeter. Daarmee speelt het één van acht melodieën op maar liefst drie kammen. De melodieën indicator is gesigneerd Langdorff & Fils en laat zien welke melodie gespeeld wordt die staat genoteerd op de melodiekaart. Aan de zijkant zitten de hendels voor spelen/stop en herhalen/wisselen (van melodie).

De amboine kist

De rechthoekige kist is gefineerd met amboine in een gezwarte omlijsting. Aan de voor- en bovenzijde is er een ingelegd ormanent aangebracht van messing, lak en parelmoer. Aan de zijkanten zijn er zware ornamentale handvaten aangebracht.

Organum bariton

Organum bariton wordt ook wel aangeduid met Organocleïde. Het gaat om een laag gestemde cilinder speeldoos die de lage tonen goed laat doorklinken. De mandoline-achtige basnoten die daardoor lang doorklinken kunnen zo zelfs gedragen orgeltonen nabootsen. Dit systeem is een uitbreiding van het ‘Sublime harmonie’ waarbij twee kammen met elkaar spelen. Deze doos laat drie kammen samen spelen. Hierdoor ontstaat er een heel rijk en divers geluid met veel extra noten en een warme ondertoon.

Het programma

1. Martha Ouverture Flotow
2. Lohengrin Prelude Wagner
3. Il Trovatore Duett Verdi
4. La Mascotte les gens sensés Audran
5. Beggar Student Laura Waltz Millöcker
6. Robert Le Diable Quand Meyerbeer
7. Contes d’Hoffmann serenade Offenbach
8. Aïda March Verdi

Afmetingen

(Hoogte) 24 cm (Breedte) 86 cm (Diepte) 31 cm
(Hoogte) 9.4 in (Breedte) 33.9 in (Diepte) 12.2 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Langdorff & Fils

Neem contact met ons op

    Back To Top