Ga naar hoofdinhoud
french-empire-gilt-bronze-ormolu-urn-striking-mantel-antique-clock-thomire-medici-paris

Een grote Franse Directoire vuurverguld brons en marmeren vaaspendule, Thomire, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 10-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uren. De buitenrand is gecallibreerd voor de minuten met aanduidng van de kwartieren. Aan de binnenzijde van de uurcijfers zijn de Arabische cijfers van de revolutionaire kalender 1-30 aangebracht. Het centrum is gesigneerd Thonissen à Paris. De ajour gezaagde wijzers zijn van verguld en gegraveerd messing. De datumwijzer is gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een zijden draad. Het heeft halfuurslag op een bel door middel van een sluitschijf.

De kast

De kast is ontworpen en uitgevoerd door Pierre-Philippe Thomire (1751-1843) die bekend staat als één der beste bronziers uit zijn tijd. De basisvorm van de vaas is een zogenaamde Medici vaas met een guirlande rond de lunet. Verder zijn aan de zijkanten zeer fraai karyatiden aangebracht die de rand van de vaas lijken te ondersteunen. Centraal is een Mercurius masker aangebracht met afhangende guirlandes. De deksel bestaat uit een fraai ajourgezaagde rand waarboven de afsluiting van bladeren bekroond wordt door een dennenappel. De fraai gevormde voet heeft onder een acanthus profiel. Het geheel staat op een getrapte vierkante wit marmeren voet versierd met maskers een bladerrand. Het geheel is geplaatst op gegraveerde en gedraaide ronde poten.

Afmetingen

(Hoogte) 56 cm (Breedte) 21 cm (Diepte) 20 cm.
(Hoogte) 22 in (Breedte) 8.3 in (Diepte) 7.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Thonissen

Neem contact met ons op

    Back To Top