Skip to content
French-Louis-XVI-gilt-bronze-ormolu-skeletonized-marble-date-striking-oscillating-lyre-antique-mantel-Paris-clock-

bekijk de video

Een grote Franse Louis XVI verguld bronzen lierpendule, circa 1780

Omschrijving

De cijferring

De 15.5-cm doorsnee geëmailleerde cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uren met daarbuiten de vijf-minuten indeling. Aan de binnenrand zijn in het rood de cijfers voor de datumaanduiding weergegeven. De cijferring is gevat in een zeer fraai geciseleerde lunet van ‘zonnenstralen’. In het open centrum is het uurwerk zichtbaar met een zon op de palling van het geskeletonneerde datumrad. Verder is er een verzilverde en gegraveerde maan gemonteerd die eenmaal ronddraait per etmaal en zo dag en nacht aangeeft. De fraai ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn gemaakt van verguld messing. De datumwijzer is gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het grote pendule-uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het slaat de hele en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel. Het heeft ankergang in combinatie met een slinger die een slingerlens heeft in de vorm van een ring met bolletjes. De gaffel heeft fijnafstelling.

De kast

De slinger is opgehangen aan de liervormige vuurvergulde kast van zeer hoge kwaliteit. Deze is bekroond door zonnebloemen en fraaie adelaarskoppen die verbonden zijn met een guirlande. De onderkant van de lier is gevat in gematteerde acanthusbladeren. Het geheel is geplaatst op een geprofileerde ovale albasten voet met vuurverguld bronzen parelranden en een ajour reliëf van acanthus bladeren. Het geheel is geplaatst op platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 66.5 cm (Breedte) 30 cm (Diepte) 14 cm
(Hoogte) 26.2 in (Breedte) 11.8 in (Diepte) 5.5 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top