Ga naar hoofdinhoud
French-Napoleon III-sculptural-gilt-bronze-cercles-tournants-annular-antique-clock-renaissance-style-deniere-paris

Een grote Franse verguld bronzen sculpturale ‘cercles tournants’ pendule, circa 1870

Omschrijving

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger. Het uurwerk slaat de hele uren voluit en geeft een enkele slag voor de halve uren op een bel d.m.v. sluitschijf.

De cijferringen

Het uurwerk drijft twee draaiende ringen aan met emaillen cartouches langs een vaste wijzer. De ring voor de minuten heeft Arabische cijfers en de ring voor de uen heeft Romeinse cijfers.

De verguld bronzen kast

De ringen draaien in een zeer fraai gegoten en afgewerkte verguld bronzen vaasvormige kast met gekrulde handvaten waarop loofwerk is aangebracht. De vaas heeft een deksel met bladeren en is bekroond door een roos. De vaas wordt gedragen door twee hermen waarvan het lijf overgaat in gekrulde bladeren en die verbonden worden door een zware guirlande. Beide flankeren ze een verticale stam die uit een bloem naar boven komt. De rechthoekige verspringende voet heeft centraal een relief van bloemen en een lauwerkrans. Aan de zijkanten is deze versierd met een profiellijsten acanthusbladeren. Het geheel is geplaatst op vier ronde poten. Het gietwerk en de afwerking van het brons is uitmuntend en zeer gedetailleerd afgewerkt.

Jean-François Forty

Het ontwerp van deze fraaie pendule is gebaseerd op een gravure van Jean-François Forty (werkzaam 1775 – 1790) uit circa 1785. Deze uitvoering is toe te schrijven aan Guillaume Denière (1815 – 1901) een bronzier die een groot atelier had in Parijs bekend om de goede kwaliteit. (lit. Ottomeyer & Pröschel, Vergoldete Bronzen deel I, pp. 427)

Afmetingen

(Hoogte) 56 cm (Breedte) 43 cm (Diepte) 21 cm.
(Hoogte) 22 in (Breedte) 16.9 in (Diepte) 8.3 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Deniere

Neem contact met ons op

    Back To Top