Ga naar hoofdinhoud
Dutch-burr-walnut-Louis XV-rococo-striking-calendar-moon phase-ships-automaton-animated-antique-longcase-clock-Jan Henkels-Amsterdam-

bekijk de video

Een Hollands wortelnoten staande klok met schepenmechaniek en kalender, Jan Henkels circa 1760.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 36-cm brede wijzerplaat heeft een gegraveerde verzilverde cijferring met Romeinse cijfers en is gesigneerd Jan Henkels Amsterdam. De fraaie floraal ajour wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal en de wekkerschijf van verzilverd messing. Het gematteerde centrum heeft vensters waarin de aanduidngen voor de datum, dag(en) van de week, maand en maanfase. Ook is er een secondewijzer. Onder zijn twee polychrome figuren geschilderd die de zomer en winter personifiëren. Hieronder is theatrale opening waarin het schepenmechaniek is geplaatst met de voorstelling van Perseus en Andromeda.

Het uurwerk

Het gaande werk van het uurwerk is verbonden met schepenmechaniek wat de schepen heen- en weer laat bewegen. Het wordt aangedreven door twee gewichten en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger. De klok heeft Hollandse kwartierslag op twee alternerende bellen d.m.v. zaagslagwerk. Ook heeft de klok wekkerwerk.

De kast

De kast is gefineerd met fraai wortelnoten en wordt bekroond door twee bazuin blazende Victoria’s en een Atlas. De gecontourneerde kap heeft een snijstuk in het midden en fraai ajour gezaagd fretwerk. De deur wordt geflankeerd door kolommen met messing monturen. Het midddendeel heeft afgeschuinde hoeken en een lange deur met gecontourneerde boven- en onderkant. Verder is de deur verfraaid met marquetterie en heeft het een rococo slingervensterornament. Ook de gebombeerde voet is versierd met marquetterie en geplaatst op klauwpoten.

Afmetingen

(Hoogte) 284 cm (Breedte) 60 cm (Diepte) 32 cm
(Hoogte) 111.8 in (Breedte) 23.6 in (Diepte) 12.6 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Jan Henkels Amsterdam

Neem contact met ons op

    Back To Top