Skip to content
small-French-gilt-brass-gorge-case-carriage-antique-travel-clock-striking-ship's-hours-Le Roy-paris

Een kleine Franse gorge case reisklok die de ‘glazen slaat’, Le Roy & Fils, circa 1880.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 5-cm brede geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd Le Roy & Fils 13-15 Palais-Royal Paris en 57 New Bond Street London. Onder is de hulpwijzer voor de wekkerinstelling. De geblauwd stalen wijzers zijn van het ‘schoppen’ type.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het owrdt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat d.m.v. zaagslagwerk ‘de glazen’ zoals die worden geslagen tijdens de wacht bij de scheepvaart. Dit is erg zeldzaam. Het is een combinatie van enkele en dubbele slagen die ieder half uur aangeven. Een wacht bestond uit acht halve uren, waarbij ieder half uur een zandloper moest worden omgedraaid (het glas). Door op een bel te slaan gaf men aan welk glas voorbij was. Na acht halve uren of te wel vier uur begint de nieuwe wacht, en daarmee een nieuwe reeks van acht glazen. tenslotte heeft de klok een wekker die kan worden geactiveerd door een hulpveertonnetje op te winden.

De kast

De verguld messing kast met zijn mooie profielen wordt ook wel ‘gorge case’ genoemd. Bij kenners en handelaren wordt het wat kleinere formaat vaak aangeduid met ‘driekwart’. De kast wordt bekroond door een handvat en heeft een fraai groot glaspaneel boven waardoor het echappement mooi zichtbaar is. Verder zijn aan alle zijden facetgeslepen glaspanelen gemonteerd. De geprofileerde voet staat op platte poten.

Afmetingen

(Hoogte) 12.7 cm (handvat omhoog) (Breedte) 7 cm (Diepte) 6.1 cm
(Hoogte) 5 in (handvat omhoog) (Breedte) 2.8 in (Diepte) 2.4 in

Prijs

€ 7.800

Signatuur

Le Roy & Fils

Neem contact met ons op

    Back To Top