Ga naar hoofdinhoud
French-Louis XV-vernis martin-bronze-rococo-bracket-antique-clock-striking

Een kleine Franse Louis XV vernis martin consoleklok, Moreau A Orleans, circa 1735

Omschrijving

De wijzerplaat

De wijzerplaat bestaat uit dertien geëmailleerde delen, één voor ieder cijfer en één voor het centrum. Deze zogenaamde ’treize piece’ wijzerplaten zijn maar kort gemaakt zo tussen 1730 en 1745. Het is de overgang van een cartouche-wijzerplaat naar een grote geëmailleerde wijzerplaat. Derhalve is dit type wijzerplaat typisch voor de Louis XV periode. De techniek van het emailleren liet echter nog geen grote oppervlaktes toe. Het centrum is gesigneerd Mareau A Orleans en de wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van twee weken. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger met zijde-ophanging. Het slaat de uren en have uren op een bel d.m.v. sluitschijf.

De kast

De gecontourneerde en getailleerde kast is versierd met krullende bronzen monturen en wordt bekroond door een siervaas. De oppervlakte bestaat uit polychroom geschilderde bloemen op een groene ondergrond. Deze laktechniek wordt ook wel ‘Vernis Martin’ genoemd. In het midden van de 18e eeuw hadden de vier ‘Martin broers’ een werkplaats die gespecialiseerd was in deze techniek. En alhoewel zij niet de uitvinders waren of de enigen die in deze techniek werkten bleef toch hun naam er aan hangen. De klok staat op een ojief gebogen identiek geornamenteerde wandconsole.

Afmetingen

(Hoogte) 80,5 cm, (Breedte) 33 cm, (Diepte) 17 cm.
(Height) 31.7 in (Width) 13 in (Depth) 6.7 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Moreau A Orleans

Neem contact met ons op

    Back To Top