Een miniatuur Duits Schwarzwald ‘Sorguhr’ wandklokje, Johan Kohler Neustadt, circa 1830.
Omschrijving
Joseph Sorg
Het is niet moeilijk voor te stellen dat het unieke verkoopargument van Joseph Sorg waarschijnlijk ‘klein’ en ‘vertederend’ was toen hij rond 1830 met de productie van deze kleine klokjes begon. Ook andere klokkenmakers uit het Schwarzwald begonnen ze ook te maken, zoals Johan Kohler uit Neustadt, maar de naam van Sorg bleef aan het type hangen. Hoewel deze klokjes maar enkele decennia werden geproduceerd, is er toch enige ontwikkeling te zien in hun uiterlijk. Dit mooie klokje met zowel slagwerk als wekker is er een van de eerste generatie. Het type wordt in het Duits ‘Tropfenuhr’ genoemd, wat vrij vertaald ‘druppel-klok’ betekent, verwijzend naar de vorm. Naar mijn mening zijn alle Sorg-klokken klein en aantrekkelijk, maar dit type met zijn ronde vormen vind ik het mooist. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze klokjes geliefd zijn bij bijna iedereen die ze ziet, zowel bij verzamelaars als beginnende kopers.
Geëmailleerde wijzerplaat
De 6-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. De pijlvormige wijzers zijn gemaakt van geblauwd ijzer en de gegraveerde wekkerschijf is van messing. Boven de wijzerplaat is een feuille met daarop twee adelaars die drinken uit een fontein.
Ankergang
Het uurwerk met houten platines wordt aangedreven door een gewicht en heeft een gangduur van een dag. De klok wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger. De klok heeft halfuurslag op een bel d.m.v. een sluitschijf op de achterplatine.
Iohan Kohler in Neustadt
Het houten kastje heeft deurtjes aan de zijkanten en is gesigneerd op de achterplatine Iohan Kohler in Neustadt. Het geheel hangt aan de muur d.m.v. een ophangbeugel en sporen.