Skip to content
south-german-black-forest-miniature-wood-striking-joseph-sorg-wall-clock-

Bekijk de video

Een miniatuur Duits ‘Sorg’ wandklokje met slagwerk, circa 1840.

Omschrijving

Joseph Sorg

Schattig, klein en verzamelbaar. Joseph Sorg een klokkenmaker in het Zwarte Woud begon deze kleine klokjes te maken rond 1830. Het ‘unique selling point’ moeten de kleine afmetingen zijn geweest waardoor dit type klokjes door veel mensen ‘schattig’ en ‘grappig’ worden gevonden. Hoewel er nog andere makers waren die deze kleine klokjes begonnen te maken bleef zijn naam hangen aan het type. Het is amusant om te zien dat ook tegenwoordig nog velen enthousiast worden als ze een dergelijk klokje zien wat bewijst dat het ‘unique selling point’ nog steeds geldt. Kleine klokjes zijn per definitie zeldzaam omdat de eerste klok die men koopt over het algemeen in een gezamenlijke ruimte hangt en dus groot genoeg moet zijn zodat iedereen het goed kan zien. Omdat klokken duur waren konden maar weinigen zich een tweede klok veroorloven wat dan weer verklaard waarom ze zo zeldzaam zijn. Dat dit kleine klokje zelfs slagwerk heeft maakt het geheel nog leuker door het heldere geluid van het belletje. Leuk om te zien en grappig om te horen. Dit schattige klokje zou een highlight kunnen zijn in uw interieur.

Vierpas wijzers

De 4.5-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers. De wijzers hebben een vierpas vorm die afkomstig is uit de Gotische kunst en architectuur. Dit is niet zo verwonderlijk want het tweede kwart van de 19e eeuw is ook de periode van de Neo Gotiek. De wijzerplaat is gevat in een latoenen omlijsting die versierd is met een bloemenvaas en verdere bloemetjes.

ankergang

Het uurwerk wordt aangedreven door twee gewichten en heeft een gangduur van ruim een dag. Het heeft ankergang in combinatie met een slinger met messing slingerlens. Het klokje slaat de uren op een bel d.m.v. een sluitschijf.

Houten kastje

Het houten kastje heeft deurtjes aan beide zijkanten die toegang geven tot het uurwerk. Het geel hangt aan de muur door middel van een ophangoog in combinatie met afstandhouders.
The wood case has doors to the sides giving access to the movement. The whole is suspended by a hoop and spurs.

Afmetingen

(Hoogte) 10 cm (Breedte) 6cm (Diepte) 18.5 cm
(Hoogte) 3.9 in (Breedte) 2.4 in (Diepte) 3.3 in

Prijs

€ 7.500

Neem contact met ons op

    Back To Top