Een miniatuur Frans verguld messing reisklokje, LeRoy & Fils, circa 1890.
Omschrijving
miniatuur reisklok
Rond 1830 begon Paul Garnier met het produceren van een type reisklok dat relatief goedkoop was en toch goed werkte. Het type sloeg zo goed aan dat al snel meer klokkenmakers zich begonnen toe te leggen op het maken van deze reisklokken. In de eerste decennia gaat het puur om functionele reisklokken. Maar vanaf het midden van de 19e eeuw beginnen de makers ook andere meer decoratieve modellen te maken die ook goed pasten in het interieur. Hiermee boorde men een ander deel van de markt aan om zo hun afzetmarkt te vergroten. Zo ontwikkelde men ook aan het eind van het derde kwart van de 19e eeuw een kleiner uurwerk waardoor er miniatuur klokken gemaakt konden worden. De kleinere afmetingen maakten deze klokjes niet alleen heel schattig en plaatbaar. Ook waren ze heel geschikt als chique cadeau of om te verzamelen. Deze miniatuur reisklok is zowel op de wijzerplaat als uurwerk gesigneerd door de firma Le Roy & Fils. Dit zeer gerenommeerde huis verkocht aan de rijken en hun naam stond garant voor top kwaliteit.
Le Roy & Fils
De 2.6-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat ligt verdiept in een gematteerd verguld masker. De wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uren en rode Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. Het Centrum is gesigneerd Le Roy & Fils 13 & 15 Palais Royal Paris. De wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal.
Ankergang
Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het heeft platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans. De geschroefde platines zijn identiek gesigneerd.
Corniche case
De verguld messing kast wordt bekroond door een handvat en heeft facet geslepen glaspanelen aan alle zijden. Ook aan de bovenkant waardoor het fraaie echappement zichtbaar is. De gehel kast is voor zien van scherpe profiellijsten en is op meerdere plaatsen genummerd 14121. Het type wordt in het Engels aangeduid met ‘corniche case’.