Skip to content

Een zeer fraaie Franse Louis XV Ormolu Cartel klok J.B. du Tertre, circa 1740

Omschrijving

14-daags uurwerk met halfuurslag op een bel, zeer fraaie vuurverguld bronzen kast met originele patina

14.5-cm geëmailleerde wijzerplaat met Romeinse cijfers en Arabische vijf-minutenaanduiding gesigneerd J.B. Du Tertre A Paris, fraaie vergulde wijzers, identiek gesigneerd 14-daags veer-aangedreven uurwerk met spillegang en slinger met zijde-ophanging, halfuurslag op een bel d.m.v. genummerde sluitschijf, zeer fraai gegoten en geciseleerde vuurverguld bronzen kast geheel versierd met C- en S-krullen en verder met bladeren en bloemen, de zijkanten met trellis paterae.

In dit zeldzame model komen de fraaie pure lijnen van de rococo komen samen met de hoge kwaliteit van gietwerk en ciselering. De wijzers en assymetrische opwindgaten zijn kenmerken voor de vroege Lodewijk XV periode. Het mooie oude patina dat in een lange periode ontstaan geeft de klok een zeer authentiek karakter. Jean Baptiste Du Tertre (1715 – voor 1772) zoon van een klokkenmaker werd meester in 1735. Hij zette de zaak van zijn vader voort aan de Quai des Orfèvres en presenteerde aan de Koninklijke Academie in 1742 een klok en een horloge met equatie. Tardy; Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 211-212.

Een vrijwel identieke klok van dezelfde maker staat beschreven en afgebeeld in Kjellberg, Encyclopédie de la Pendule Française, pp. 98

Afmetingen

(Hoogte) 47.50 cm (Breedte) 28.00 cm (Diepte) 10.00 cm
(Hoogte) 18.7 in (Breedte) 11 in (Diepte) 3.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Du Tertre, Jean Baptiste

Neem contact met ons op

    Back To Top