Skip to content
miniature-French-Louis XV-brass-lantern-clock-striking-alarm-antique-clock-

Een zeldzaam miniatuur Frans messing lantaarnklokje met slagwerk en wekker, circa 1750

Omschrijving

De wijzerplaat

De 6.8-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. De wijzers zijn gemaakt van gegraveerd en geblauwd staal en de wekkerschijf van gegraveerd messing.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door gewichten en heeft een gangduur van dertig uur. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger met zijde ophanging. Het klokje slaat de hele uren op een bel d.m.v. een sluitschijf. Wekkerwerk op een bel.

De messing kast heeft vier siervazen op de hoeken waarop het belkruis is geplaatst met daarop een vijfde siervaas. Aan de voor- en zijkanten zijn ajour gezaagde messing belhekken of fretten geplaatst. Het uurwerk is toegankelijk via deurtjes aan de zijkanten. Het geheel heeft vier gedraaide poten en wordt opgehangen met een beugel en sporen.
Miniatuur lantaarnklokjes zijn zeldzaam en veruit de meeste zijn uitgevoerd met alleen een wekker. Deze klokjes waren dan ook waarschijnlijk gemaakt voor een slaapkamer. Dit klokje dat alleen al heel zeldzaam is vanwege zijn kleine dimensies is nog zeldzamer door het feit dat het slagwerk heeft.

Afmetingen

(Hoogte) 18 cm, (Breedte) 7.5 cm (wijzerplaat) 10 cm (sporen), (Diepte) 11 cm.
(Hoogte) 7.1 in (Breedte) 3 in (wijzerplaat) 3.9 (sporen) (Diepte) 4.3 in

Prijs

€ 16.000

Neem contact met ons op

    Back To Top