Skip to content
French-art-deco-nickel-glass-dome-skeleton-jean-leon-reutter-patent-atmos-model-p01-

Een zeldzame Franse Art Deco Reutter patent atmos klok model P01, circa 1930.

Omschrijving

Model P01

In 1928 presenteerde Jean-Léon Reutter zijn eerste prototype atmosklok. Het ingenieuze uurwerk dat opgewonden wordt door verschillen in luchtdruk maar vooral temperatuur ontving veel bewondering. Rond 1930 begon men met de commerciële productie van deze uurwerken die men aanbood in allerlei behuizingen. Naast de bekende uitvoeringen met glaspanelen in een strak metalen frame waren er ook traditionele modellen die waren gebaseerd op al bestaande antieke klokken. Maar naast deze heel traditionele klokken waren er ook een paar ‘avant garde’ modellen. Hiervan is ‘model P01’ eigenlijk het meest extreem. Eigenlijk is het een vernikkeld atmos uurwerk geplaatst in een beugel onder een glazen stolp. Het ontbreken van enig ornament of kleur maakt dat deze klok heel modern overkomt. Dit toch al zeldzame model is nog specialer omdat het een zwarte cijferring heeft.

Atmos pendule perpetuelle

De zwart gelakte cijferring heeft Arabische cijfers. Onder het cijfer 12 staat ATMOS. Boven het cijfer 6 staat ‘pendule perpetuelle’. Reutter gaf deze naam aan zijn klok omdat deze zichzelf opwindt en daardoor blijft lopen.

J.L. Reutter

Het vernikkelde mechanisme hangt in een beugel. Het loopt op een veer die wordt opgewonden door de draaibewegingen van de trommel die veroorzaakt worden door temperatuurverschillen. Het uurwerk behoeft dermate weinig energie dat het 48 uur blijft lopen bij een temperatuurverschil van één graad. De grote balans die zichtbaar onder het uurwerk heeft een draaitijd van 30 seconden. Omdat er altijd wel temperatuurverschillen zijn wordt de klok telkens opgewonden. Achter op het frame staat het nummer 6846 en heeft een plaatje waarop staat ‘BREVETS J.L. REUTTER S.G.D.G.’.

Glazen stolp

De beugel waarin het uurwerk is gemonteerd is bevestigd op een rechthoekige zwart stenen plaat met afgeronde hoeken. Deze staat op een vernikkelde voet met gebogen poten. Onder aan deze voet is de hendel gemonteerd waarmee de balans kan worden vastgezet.

Afmetingen

(Hoogte) 27.5 cm (inclusief stolp) (Breedte) 35 cm (Diepte) 16 cm
(Hoogte) 10.8 in (inclusief stolp) (Breedte) 14.6 in (Diepte) 6.3 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Jean-Léon Reutter

Neem contact met ons op

    Back To Top