Skip to content
French-Empire-Directoire-ormolu-gilt-patinated-bronze-blackamoor-bon sauvage-antique-mantel-clock-Deverberie-Lesieur

Een zeldzame Franse Empire ‘au bon sauvage’ pendule, ‘kruiwagen’, Lesieur à Paris, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 8.5-cm geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd in goud Lesieur à Paris. De fraaie ajour gezaagde en gegraveerde wijzers zijn vuurverguld.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger met zijde-ophanging. De pendule slaat de uren en halve uren op een bel d.m.v. sluitschijf. De achterplatine van het uurwerk is gesigneerd Lesieur.

De vuurverguld en gepatineerd bronzen kast

Het uurwerk is gemonteerd in een vuurverguld bronzen kast gevormd als een katoenbaal die samengebonden is met touwen. Deze ligt op een fraai gevormde kruiwagen waarop ook een papegaai zit. De kruiwagen wordt geduwd door een gepatineerd en verguld bronzen figuur met geëmailleerde ogen en een hoed op zijn hoofd. Het geheel staat op een zeskantige voet met langgerekte zijden. Aan de zijkanten een ornament bestaande uit ankers, touwen en een drietand. Deze afbeelding slaat natuurlijk op de zeevaart. Aan de voorzijde een ornament waarin hoornen des overvloeds, eikenblad, een peddel en een staf waarschijnlijk symboliserend overvloed en voorspoed. De klok staat op acht gedraaide poten.

Lesieur

Lesieur staat geregistreerd als pendulier in de Vieille rue du Temple in 1806 en in de Rue de la Verrerie tussen 1820 en 1850. Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 411.

Afmetingen

(Hoogte) 35.5 cm (Breedte) 40 cm (Diepte) 12 cm
(Height) 14 in (Width) 15.7 in (Depth) 4.7 in

Prijs

€ 45.000

Signatuur

Lesieur à Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top