Ga naar hoofdinhoud
French-sculptural-bronze-antique-mantel-clock-owl-decorative

Een zeldzame Franse gepatineerd bronzen ‘uil’ pendule, circa 1880

Omschrijving

De bronzen kast

De fraai gegoten en geciseleerde bronzen kast is gevormd als een zittende uil op een eikentak met bladeren. Zowel de wijzerplaat als de achterdeur zijn geïntegreerd in het ontwerp. Het geheel is geplaatst op een ovale voet met een messing rand.

De wijzerplaat

Geïntegreerd and geplaatst in de buik van de uil is de wijzerplaat die bestaat uit ronde geëmailleerde cartouches met Arabische cijfers. De messing wijzers zijn van het Breguet type.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het slaat de hele en halve uren op een gong die gevormd is als een gehard stalen spiraal. Het uurwerk wordt gereguleerd door een Brocot-anker. Het is gemerkt op de achterplatine E.P. depose en op de binnenzijde van de voorplatine E. Portelance Paris.

De maker

E. Portalance staat geregistreerd als werkend op de Rue de Naples in 1870. (Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, p. 531)

Een decoratieve en fascinerende klok

Klokken hebben verschillende kwaliteiten waarom ze gewaardeerd of gewild zijn. Soms is het een technisch aspect in het uurwerk wat zeldzaam of ingewikkeld is. Het kan ook de herkomst van de klok zijn met een interessante geschiedenis. Maar ook de kwaliteit van het handwerk of de schoonheid van het ontwerp is het aantrekkelijke. Zoals bij deze fraai gegoten en geciseleerde uil. Er lijkt echter iets extra’s te zijn wat deze klok interessant maakt maar niet eenvoudig uit te leggen. De uil lijkt de beschouwer aan te kijken wat bijna zorgt voor een interactie tussen klok en kijker. Dit is naar mijn mening fascinerend en amusant, kwaliteiten waar men van blijft genieten.

Afmetingen

(Hoogte) 49 cm (Breedte) 25 cm (Diepte) 20 cm
(Hoogte) 19.3 in (Breedte) 9.8 in (Diepte) 7.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

E. Portalance Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top