skip to Main Content

Een zeldzame Franse industriële pendule, Locomotief, Guilmet circa 1890

Omschrijving

8-daags uurwerk met halfuurslag, apart mechaniek voor de wielen, verguld en gepatineerd bronzen kast met barometer, thermometer en kompas.

8.5-cm cijferring met Arabische cijfers, verguld centrum en geblauwde wijzers, 8-daags veer-aangedreven uurwerk met ankerechappement, halfuurslag op een bel d.m.v. zaagslagwerk, geplaatst in de cabine van een bronzen stoomtrein, met een anaroïde barometer in de ketel waarop een bel een een schoorsteen met thermometer en kompas, de wielen aangedreven door een apart mechanisme met een gangduur van circa 2 uur, op een rechthoekige marmeren voet met messing rails en poten.

De Franse firma Guilmet maakte in de tweede helft van de 19e eeuw een hele serie verschillende klokken die de verworvenheden van de industriële revolutie uitbeeldden. Vuurtorens, stoomhamers, stoommachines etc in allerlei soorten en maten zijn er gemaakt. Eén van de grootste en meest aansprekende versie is deze locomotief. De vormgeving is zeer realistisch en het is een genot om de aandrijfstangen excentrisch te zien draaien. De vorige eigenaar kreeg de klok van zijn opa die de klok nieuw had gekocht en dus al deze tijd in dezelfde familie was gebleven.

Zie voor extra informatie en een afbeelding; Derek Roberts, Mystery, Novelty & Fantasy Clocks, Atglen PA USA, 1999, pp. 253- 270.

Afmetingen

(Hoogte) 45 cm (Breedte) 47 cm (Diepte) 23 cm
(Hoogte) 17.7 in (Breedte) 18.5 in (Diepte) 9.1 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Guilmet

Neem contact met ons op

    Back To Top