Skip to content
French-Louis XVI-brass-ormolu-skeleton-table-regulator-marble-date-compensated-Robert-Robin-galerie-du-louvre-1784-

Een zeldzame Franse skelet regulateur Robert Robin Galerie du Louvre 1784

Omschrijving

Robert Robin

Robert Robin wordt beschouwd als één van de belangrijkste Franse klokkenmakers samen met Abraham Louis Breguet en Ferdinand Berthoud. Robin werd meesterklokkenmaker in 1767 en opende een atelier in de Rue Faubourg St. Honoré. Hij werd klokkenmaker voor Louis XV en na diens dood de favoriete klokkenmaker van Louis XVI. Er word altijd vermeld dat Robin in 1785 zijn intrek nam in het ‘Galerie du Louvre’ waar de kunstenaars ter beschikking van de koning waren. De uitgebreide en unieke signatuur op de klok moet haast wel bewijs zijn dat dit al een jaar eerder gebeurde. Later zou Robin ook voor de Republiek werken. Hij zou tot zijn dood in het ‘Galerie du Louvre’ wonen. Er zijn nog veel belangrijke klokken van hem bekend in grote collecties. Robin maakte prachtige pendules maar was daarnaast ook een uitvinder van vernieuwingen op het gebied van de tijdmeting. Hij presenteerde meermaals zijn ideeën aan de ‘Académie Royale des Sciences’ en produceerde meerdere publicaties op dit gebied. Het evenwichtige ontwerp, de zichtbare techniek en de grote naam van de maker maken dit al een speciale klok. De uitgebreide signatuur met datering zijn niet alleen een puzzelstukje in de geschiedenis van de maker. Het lijkt er sterk op dat hij heel trots was op het feit dat hij daar mocht zitten.

Robin Galerie du Louvre

De 14.5-cm doorsnee geëmailleerde cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers aan de buitenrand voor de vijf-minuten aanduiding. De binnenrand is gekalibreerd voor halve seconden en genummerd 1-30 voor de datum. Boven de VI staat de signatuur Robin Galerie du Louvre. De gegraveerde ajour gezaagde wijzers zijn van verguld messing. De centrale seconde- en datumwijzer zijn beide van geblauwd staal. De cijferring is gevat in een fraai gegoten en geciseleerde verguld bronzen lunet.

Pennengang

Het geheel zichtbare uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ruim 12 dagen. De klok heeft pennengang in combinatie met een zware temperatuur-gecompenseerde gridiron slinger. Deze slinger beweegt tussen de voorplatine en de cijferring en heeft cardanische mesophanging en een geëmailleerde temperatuurschaal. Het uurwerk heeft halfuurslag op een bel d.m.v. een sluitschijf.

Frame

Het zware messing frame heeft de vorm van een omgekeerde letter Y en staat op gedraaide verguld messing poten. De voorplatine is eveneens gesigneerd en gedateerd ‘Robin Galerie du Louvre 1784’. Het geheel staat op een zwart marmeren ovale voet met verguld bronzen klauwpoten.

Afmetingen

(Hoogte) 39.5 cm (Breedte) 26 cm (Diepte) 10 cm
(Hoogte) 15.6 in (Breedte) 10.2 in (Diepte) 3.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Robin Galerie du Louvre 1784

Neem contact met ons op

    Back To Top