skip to Main Content
Swiss-Geneva-Louis XVI-kingswood-pendule-officier-ormolu-gilt- bronze-travel-quarter-repeating-alarm-antique-clock-Terrot-Thuillier-

bekijk de klok

Een zeldzame Zwitserse rozenhouten ‘pendule d’officier’, Terrot et Thuillier à Genéve, circa 1760.

Omschrijving

De wijzerplaat

De gegraveerde tinnen cijferring heeft Romeinse cijfers en Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding. De wekkerschijf is gemaakt van verzilverd messing en de ajour gezaagde wijzers van geblauwd staal. De cijferring is gemonteerd op een verguld messing wijzerplaat met gematteerd centrum. Onder is er een gedreven ornament met florale krullen.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een veerton en heeft een gangduur van ruim acht dagen. Het wordt gereguleerd door een spillegang in combinatie met een slinger opgehangen aan een draad. De klok heeft trek-kwartierrepetitie op twee bellen en wekkerwerk met trekopwinding. De achterplatine is gesigneerd Terrot & Thuillier à Genéve.

De kast

De kast is geheel gefineerd met fraai rozenhout in diagonaal lopende patronen. De kussenvormige bekroning heeft gaten en uitgezaagde hartjes en heeft bovenop een handvat. De voor- en zijkanten zijn voorzien van glaspanelen en de achterzijde heeft een paneeldeurtje. Het geheel is geplaatst op gezaagde poten.

De makers

Philippe Terrot was een Hugenoot wiens familie in 1700 was gevlucht naar Genéve. Hij werd burger van Genéve in 1732 en werkte daar als klokkenmaker. Jean-Pierre Thuillier was afkomstig uit een klokkenmakersgeslacht uit Parijs. Hij ontving het burgerschap van Genéve samen met zijn zoon in 1754 waar hij werkte als klokkenmaker.
Tardy; Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 609 en 614.

Afmetingen

(Hoogte) 26.5 cm (inclusief handvat) (Breedte) 13.5 cm (Diepte) 11 cm.
(Hoogte) 10.4 in (inclusief handvat) (Breedte) 5.3 in (Diepte) 4.3 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Terrot & Thuillier à Genéve

Neem contact met ons op

    Back To Top