Skip to content
French-Empire-ormolu-patinated-gilt-bronze-Jason-golden-fleece-mantel-clock-Feuchere-antique-clock-

‘Jason en het Gulden Vlies’, een grote Franse Empire vuurvergulde bronzen pendule, Leroy circa 1820

Omschrijving

Het uurwerk

Het Franse platine-uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het heeft ankergang in combinatie met een slinger opgehangen aan een draad. De klok slaat de hele uren en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf.

De wijzerplaat

De rand van het schild van Jason vormt de cijferring met Romeinse cijfers maar is dus fraai geïntergreerd in het ontwerp. Net boven VI staat de signatuur LEROY Hger DU ROI. In het centrum is een zeer fraai reliëf aangebracht met twee klassieke godheden. De geblauwd stalen wijzers zijn van het Breguet type.

De kast

We zien de fraai gegoten en geciseleerde figuur van Jason die op het punt staat om ‘het gulden vlies’ uit de boom te pakken. De figuur staat zeer fraai gedraaid boven de slapende draak die gedeeltelijk bedekt wordt door een kleed. Het bronswerk is zeer fraai gegoten en geciseleerd. Door de verbluffend fraaie oppervlaktebewerking is er een duidelijk verschil zichtbaar in structuur tussen huid, kleding en haar. Ook zijn de verschillen tussen de gebruneerde en matte vergulde delen zeer kundig uitgevoerd en verhogen daarmee het visuele spektakel. Tenslotte is het de natuurlijke beweging die Jason lijkt te hebben een bewijs van de kunde van de maker. Het geheel staat op een rechthoekige verde antico marmeren voet geplaatst op fraaie klauwpoten.

Feuchère

Het model en uitvoering van deze zeer fraai uitgevoerde pendule kan worden toegeschreven aan Pierre-François Feuchère (1737-1823). Een identieke pendule van zijn hand staat in het Museum Malmaison. Een andere staat in het Koninklijk Paleis te Madrid die geleverd werd aan de Spaanse Koninklijke familie.

Afmetingen

(Hoogte) 63 cm (Breedte) 42 cm (Diepte) 21 cm
(Hoogte) 24.8 in (Breedte) 16.5 in (Diepte) 8.3 in

Prijs

€ 38.000

Signatuur

Leroy Hger du Roi

Neem contact met ons op

    Back To Top