skip to Main Content
French-Louis XVI-ormolu-cartel d'alcove-pull repeat-courvoisier-antique clock

Een zeldzaam kleine Franse verguld bronzen ‘cartel d’alcove, Courvoisier A Paris, circa 1770

Omschrijving

10-cm geëmailleerde wijzerplaat met Romeinse cijfers gesigneerd Courvoisier A Paris, fraai gegraveerde ajour floraal gezaagde wijzers en stalen wekkerwijzer, 8-daags veeraangedreven uurwerk met ankergang en slinger met zijde-ophanging, trekkwartierrepetitie op twee bellen, wekkerwerk, zeer fraai gegoten en geciseleerde vuurverguld bronzen kast bekroond door een vaasornament en sierknoppen met acanthusbladeren, een guirlande rond de wijzerplaat, onder een open slingervenster boven een zeer fraai leeuwenmasker.

Dit zeldzaam kleine Lodewijk XVI cartel klokje was hoogstwaarschijnlijk gemaakt voor de slaapkamer. Dit kan geconcludeerd worden omdat de klok geen slagwerk heeft maar wel een wekker en kwartierrepetitie waardoor men toch kon weten hoe laat het was in het donker. Op de achterzijde van het uurwerk is een clip aangebracht waarmee de slinger vastgezet kan worden voor vervoer. Dit kan erop duiden dat dit klokje zelfs meegenomen werd op reis.

Waarschijnlijk slaat de signatuur op David Louis Courvoisier die meesterklokkenmaker werd in 1765. Tardy,Dictionnaire des Horlogers Français, pp. 145.

Afmetingen

(Hoogte) 33.5 cm (Breedte) 17.5 cm (Diepte) 10 cm
(Hoogte) 13.2 in (Breedte) 6.9 in (Diepte) 3.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Courvoisier

Neem contact met ons op

    Back To Top