skip to Main Content
French-Drocourt-carriage clock-rococo case-antique clock-Sevres-porcelain-gilt bronze-Turin

Een zeldzame Franse sculpturale ‘Rococo case’ reisklok met ‘Sèvres’ panelen, Drocourt, circa 1860

Omschrijving

7-cm polychroom porseleinen wijzerplaat met Romeinse cijfers gesigneerd voor de retailer Musy Pere & Fils Horlogers du Roi Turin, wekkerwijzer onder geflankeerd door twee vrouwen geflankeerd door putti met wolken erboven met een blauwe omkadering, 8-daags uurwerk met ankerechappement gemerkt voor Drocourt, halfuur slag d.m.v. zaagslagwerk op een gong, wekkerwerk, uurrrepetitie op aanvraag, zeer fraai gegoten en geciseleerde verguld bronzen kast gedecoreerd met bloemen, krullen en putti, verder met identieke panelen waarop vrouwen omringd door putti, fraaie voluten op de hoeken met putti eindigend in krulpoten.

Bij liefhebbers en handelaren zijn de reisklokken van Pierre en zijn zoon Alfred Drocourt zeer geliefd om hun kwaliteit en vaak fraai afgewerkte kasten. Hun klokken zijn te herkennen aan het ovale merk waarin een carriage klok staat geflankeerd door de letters ‘D’ en ‘C’. Aanvankelijk werkt Pierre vanuit zijn zaak in de Rue Limoges waarschijnlijk vanaf de eind jaren ’50 van de 19e eeuw tot circa 1870. Vanaf die tijd werkt hij samen met zijn zoon vanuit een zaak in de Rue Debelleyme. Zijn zoon opende ook een atelier in Saint-Nicolas d’Alliermont ergens in de ’80-er jaren van de 19e eeuw. Samen wonnen ze vele prijzen op de grote tentoonstellingen en kregen veel goede vermeldingen.

In Fanelli’s boek ‘A Century of Fine Carriage Clocks’ waarin zeldzame en gewilde reisklokken zijn afgebeeld staat een klok met identiek bronzen kast maar met andere porseleinen panelen. Deze klok is ook gestempeld voor Drocourt en in dit geval geretailed door Leroy & Fils. (pp. 92 en 93)  In ‘Carriage Clocks’ van Allix & Bonnert staat ook weer een klok afgebeeld met identieke bronzen kast en verschillende porseleinen panelen ook gemerkt voor Drocourt. (p. 161)

 

 

 

Afmetingen

(Hoogte) 23 cm met handvat omhoog (Breedte) 14.5 cm (Diepte) 13.5 cm
(Hoogte) 9.1 in (Breedte) 5.7 in (Diepte) 5.3 in

Prijs

€ 21.000

Signatuur

Drocourt

Neem contact met ons op

Back To Top
×Close search
Zoeken