Skip to content

Geblinddoekte Amor met hond

Geblinddoekte Amor met hond

Als klokkenhandelaren en liefhebbers zijn we altijd op zoek naar aparte en kwalitatief goede pendules. De aantrekkingskracht zit in het fraaie vakmanschap qua gietwerk en vergulding. Maar ook het onderwerp en voorstelling moet tot de verbeelding spreken.
Na de aankoop van deze fraai gegoten en vergulde Empire pendule begon iedereen te speculeren. Iemand zei; liefde kan alleen maar trouw zijn als deze blind is, anders kijkt ie toch maar naar anderen. Of gekscherend; Amor met een blindengeleide hond. Anderen vonden het wel een gezellig en koddig ventje.

Maar is dat ventje wel zo aardig en koddig? In de oudheid stond Amor voor de plotseling ontluikende liefde maar vooral de lust en sticht verwarring met het brengen van verliefdheid. De blinddoek echter is het symbool van de spirituele blindheid, zonde en onwetendheid. Amor met een blinddoek is derhalve de verpersoonlijking van de wellustige liefde die blind is voor moraal en redelijkheid, de tegenstelling van de geestelijke spirituele liefde. De hond, het symbool van trouw en waakzaamheid heeft een fakkel in zijn bek. Een om laag gehouden fakkel zou duiden op sterven en vergankelijkheid mar de omhoog gehouden fakkel duidt op wakker maken, verspreiden van kennis of het overtuigen. Maar er is nog een derde aanwijzing; Cupido draagt het uurwerk. Dat staat natuurlijk voor de Tijd. Is het dan de Trouw die in de loop der Tijd de wellustige liefde verlicht en tot inzicht van het hogere brengt?

Back To Top