Een Franse Louis XIV gezwarte ‘religieuse’ Jean de St Blimond, circa 1670
Omschrijving
uurwerk met een gangduur van 3 weken, halfuurslag en wekkerwerk op een bel, gezwart houten kast.
22-cm messing wijzerplaat met op de onderrand de signatuur Jean de Sainct Blimond à Abbeville, gegraveerde verzilverde cijferring met Romeinse uurcijfers, volledige minutennummering aan de buitenrand, fraai gematteerd centrum waarin opwindgaten met shutters, geblauwd stalen wijzers en verzilverde gegraveerde wekkerschijf, fraai gegoten messing cherubijn hoekstukjes, veer-aangedreven uurwerk met balusterpilaren en een gangduur van drie weken, vergelijkbaar gesigneerd op de achterplatine, spillegang en slinger met zijdeophanging, halfuurslag d.m.v. sluitschijf en wekkerwerk op een bel geplaatst op de gezwart houten kast met geprofileerd pediment, glaspaneeltjes aan de zijkanten met rondom profiellijsten.
De wijzerplaat van deze klok doet sterk denken aan die van Engelse staande- en tafelklokken uit dezelfde periode. Dit is natuurlijk niet zo vreemd omdat in Normandïe veel Engelse invloed was. Het uurwerk en de kast zijn typisch Frans van uitvoering.
Pendule Religieuse De ‘pendule religieuse’ vertoont grote overeenkomst met de ‘Haagse Klok’, hetgeen niet verwonderlijk is. Toen Christiaan Huygens eind 1656 (octrooi verkreeg hij in 1657) de slinger doelmatig in uurwerken kon toepassen, werd deze uitvinding het eerst gebruikt in de Haagse Klokken, vervaardigd door Salomon Coster. Huygens gaf zijn bevindingen echter ook door aan Parijse uurwerkmakers, die met groot meesterschap deze klokken hebben vervaardigd. Zij gaven aan deze pendule de toevoeging ‘religieuse’, omdat deze klokken dankzij de toepassing van de slinger en de cycloïdale boogjes, bijzonder exact liepen; het woord ‘religieux’ heeft in de Franse taal dan ook de betekenis van ‘precies, exact’.