Een Franse Louis XVI verguld bronzen en marmeren ’temple d’amour’ pendule, circa 1780.
Omschrijving
Temple d’amour
Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XVI ontstond er in een groot deel van Europa een hernieuwde interesse in de kunst en architectuur van de oude Grieken en Romeinen. Dit kwam mede door de ontdekking van Pompeii. Ook kunstenaars en ambachtslieden Tijdens de periode van het Classicisme lieten zich inspireren op de cultuur van de klassieke oudheid. Ook bij deze klok die gemodelleerd is naar een klassiek tempeltje is dat duidelijk zichtbaar. Omdat er nog niet zoveel kennis was over de kunst van de Grieken en Romeinen is de uitvoering ook vrijer en creatiever dan in de 19e eeuw als er veel meer bekend is door opgravingen en onderzoek. In de literatuur en handel staat dit model bekend als ’temple d’amour’. Opmerkelijk en interessant is dat de figuur van amor die in het midden zit, duidelijk geïnspireerd is op het beroemde beeld van Falconet. Tenslotte heeft de klok een aparte weergave van de tijd. In plaats van wijzers zijn er twee draaiende cijferringen die de tijd aangeven. Met deze ‘cercles tournants’ wordt het klassieke ontwerp nog specialer en aantrekkelijker.
Cercles Tournants
De klok heeft twee horizontaal draaiende cijferringen die bestaan uit emaillen plaatjes met Arabische cijfers voor de minuten en Romeinse cijfers voor de uren. Deze cercles tournants (draaiende cirkels) draaien langs een geblauwd stalen pijl dienend als wijzer waar men de tijd kan aflezen.
ankergang
Het zichtbare uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van tenminste acht dagen. Het heeft ankergang in combinatie met een slinger met zonnemasker dat opgehangen is aan een zijden draad. De klok slaat de hele – en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel.
Classicisme
De witmarmeren kast wordt bekroond door een verguld bronzen montuur met fruit en bloemen op een geprofileerde deksel. Deze wordt gedragen door verguld voluten waartussen het uurwerk staat. Dit wordt beschermd door gebogen glaspanelen die gevat zijn in messing profielen. Op de rand van de etage staat een gallerij met cirkels en parelrand. Het geheel staat op vier zuilen met vergulde monturen waartussen de vergulde Cupido zit. De ronde voet heeft tussen de zuilen ’traptreden’ en staat op platte vergulde poten. Zowel de tempelvorm als de decoratieve elementen zijn typisch voor het classicisme van de Louis XVI periode.