Skip to content
early-English-William-Mary-walnut-marquetry-striking-longcase-clock-williamson-London-

Een vroege Engelse staande klok met marquetterie, E. Williamson London, circa 1695.

Omschrijving

Marquetterie

Met een beetje fantasie kun je inschatten dat de kast van deze klok is gemodelleerd naar een klassieke zuil. Rond 1660, net na de uitvinding van het slingeruurwerk door Huygens, was het Ahasuerus Fromanteel die met dit type staande klok kwam. Het heeft een vierkante voet, een smallere slanke romp en een weer wat bredere kap, net als een klassieke zuil. Dit is geen verrassing, aangezien veel ambachtslieden tijdens de barok naar de klassieke architectuur en kunst keken voor inspiratie. Meestal ontstaan types stap voor stap. Maar het lijkt erop dat het ontwerp van Fromanteel de perfectie benaderde aangezien het meer dan vijftig jaar lang vrijwel ongewijzigd bleef. Deze fraaie klok heeft nog het sobere silhouet en het evenwichtige ontwerp van de eerdere voorbeelden. In contrast met de eenvoud van de contouren staat het ingewikkelde ontwerp van de marqueterie die rond 1700 erg in de mode was, zowel Engeland als Nederland. De techniek toont het vakmanschap van de Engelse meubelmakers en is fascinerend om naar te kijken. Na meer dan 300 jaar is deze fraaie klok nog steeds een goede tijdmeter en een prachtig object.

Vierkante wijzerplaat

De 27.5 cm brede vierkante wijzerplaat is van messing en heeft een verzilverde cijferring met Romeinse cijfers die is gesigneerd E. Williamson London. De florale ajour gezaagde wijzers zijn gemaakt van geblauwd staal. Het gematteerde centrum heeft een gegraveerde korenaar rand en geringde opwindgaten. Verder is er een secondewijzer en datumvenster. De hoeken zijn versierd met gegoten messing cherubijn en kroon hoekstukjes.

Het uurwerk

Het uurwerk heeft fraaie geringde pilaren en een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een secondeslinger. De klok slaat de hele uren op een bel d.m.v. een sluitschijf op het grondrad.

Marquetterie

De met notenhout gefineerde kast is geheel versierd met fraaie marquetterie van bloemen, takken en vogels. De geprofileerde kap heeft floraal fretwerk en geslingerde zuilen op de hoeken. De lange rechthoekige deur heeft een rond slingervenster. De vierkante voet staat op platte poten.

Edward Williamson

Van Edward Williamson is geregistreerd dat hij leerling klokkenmaker werd in 1685.

Afmetingen

(Hoogte) 205 cm (Breedte) 46 cm (Diepte) 25 cm
(Hoogte) 80.7 in (Breedte) 18.1 in (Diepte) 9.8 in

Prijs

€ 19.000

Signatuur

Edward Williamson London

Neem contact met ons op

    Back To Top