skip to Main Content
Dutch-Amsterdam-burr-walnut-Louis XV-painted-dial-musical-mechanism-Dutch-striking-full-calendar-moonphase-antique-longcase-clock

Een fraaie Hollandse ‘Amsterdammer’ staande klok met speelwerk, Paulus Bramer en Zoon, circa 1770.

Omschrijving

De wijzerplaat

De 37-cm brede getoogde wijzerplaat is al een kunstwerk op zich. De opgelegde verzilverde en gegraveerde cijferring met Romeinse cijfers is gesigneerd Paulus Bramer en Soon Amsterdam. In het gematteerde centrum zijn vensters aangebracht voor aanduidingen van de datum, de dagen vn de week, de maanden en de maanstand met hoogwateraanduiding. Verder is er de kleine cijferring voor de seconden. Zowel de fraai ajour gezaagde florale wijzers als de secondewijzer zijn gemaakt van geblauwd staal. Aan de linker zijkant is ter hoogte van de IX een hendeltje geplaatst voor slaan/niet slaan. Aan de rechterkant is ter hoogte van de III een hendeltje geplaatst voor spelen/ niet spelen. Daarnaast is er de instelling van de melodieën. In de hoeken rondom de cijferring zijn fraaie geschilderde personificaties aangebracht van de vier continenten. In de toog zien we musicerend gezelschap dat bestaat uit Apollo en zijn muzen.

Het uurwerk

Het substantiële uurwerk wordt aangedreven door drie gewichten en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een slinger. De klok heeft Hollandse kwartierslag d.m.v. zaagslagwerk op twee afwisselende bellen met trekrepetitie. Het uurwerk heeft een speelwerk dat speelt met negentien hamers op tien bellen met twaalf melodieën verdeeld in paren. Hierdoor speelt de klok op het heel en half uur een andere melodie. Door aan een touwtje te trekken speelt de klok de melodie nog eens.

De kast

De met wortelnoten gefineerde kast wordt bekroond door een Atlas geflankeerd door Chronos en een bazuin blazende Victorie. Onder de gecontourneerde profiellijst is floraal ajour fretwerk aangebracht. De getoogde deur wordt geflankeerd door dwarsgeplaatste pilasters met messing kapitelen en basementen. Aan beide zijkanten van de kap zijn deurtjes met fretwerk aangebracht die toegang geven tot het uurwerk. Het middendeel heeft afgeschuinde hoeken en een lange deur met bloemenvaas ornament voor het slingervenster. Aan de binnenzijde van de deur is een verzilverd plaatje aangebracht met de melodieën. De fraaie voet is gebombeerd en geplaatst op bal- en klauwpoten.

Afmetingen

(Hoogte) 303 cm (incl. Atlas) (Breedte) 69 cm (Diepte) 37 cm
(Hoogte) 119.3 in (incl. Atlas) (Breedte) 27.2 in (Diepte) 14.6 in

Prijs

Verkocht

Signatuur

Paulus Bramer en Soon Amsterdam

Neem contact met ons op

    Back To Top