Een zeldzame Franse sculpturale ‘Rococo case’ reisklok met ‘Sèvres’ panelen, Drocourt, circa 1860
Omschrijving
De wijzerplaat
De 7-cm brede polychroom porseleinen wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd voor de retailer Musy Pere & Fils Horlogers du Roi Turin. De wijzer voor de wekkerinstelling staat hieronder en wordt geflankeerd door twee vrouwen geflankeerd door putti waarboven wolken erboven in een blauwe omkadering. De geblauwd stalen wijzers zijn van het schoppen type.
Het uurwerk
Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een platform ankergang in combinatie met een bi-metalen balans met stelschroeven. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. zaagslagwerk op een gong. Het laatst geslagen uur wordt gerepeteerd als de knop op de kast wordt ingedrukt. Ook heeft de klok een wekker die geactiveerd kan worden door een hulpveertonnetje op te winden en de wektijd in te stellen. De achterplatine is gemerkt met het merk van Drocourt.
De kast
De zeer fraai gegoten en geciseleerde verguld bronzen kast is geheel gedecoreerd met bloemen, krullen en putti. Aan de linkerkant is een paneel geschilderd naar de ‘Fontaine d’Amour’ van Fragonard. Aan de rechterzijde is een paneel geplaatst dat geschilderd is naar de ‘Serment d’Amour’ eveneens naar Fragonard. Bovenop en in de voet zijn vergelijkbare porseleinen panelen geplaatst. Het geheel is geplaatst op krullende poten.
Pierre en Alfred Drocourt
Bij liefhebbers en handelaren zijn de reisklokken van Pierre en zijn zoon Alfred Drocourt zeer geliefd om hun kwaliteit en vaak fraai afgewerkte kasten. Hun klokken zijn te herkennen aan het ovale merk waarin een carriage klok staat geflankeerd door de letters ‘D’ en ‘C’. Aanvankelijk werkt Pierre vanuit zijn zaak in de Rue Limoges waarschijnlijk vanaf de eind jaren ’50 van de 19e eeuw tot circa 1870. Vanaf die tijd werkt hij samen met zijn zoon vanuit een zaak in de Rue Debelleyme. Zijn zoon opende ook een atelier in Saint-Nicolas d’Alliermont ergens in de ’80-er jaren van de 19e eeuw. Samen wonnen ze vele prijzen op de grote tentoonstellingen en kregen veel goede vermeldingen.
In Fanelli’s boek ‘A Century of Fine Carriage Clocks’ waarin zeldzame en gewilde reisklokken zijn afgebeeld staat een klok met identiek bronzen kast maar met andere porseleinen panelen. Deze klok is ook gestempeld voor Drocourt en in dit geval geretailed door Leroy & Fils. (pp. 92 en 93) In ‘Carriage Clocks’ van Allix & Bonnert staat ook weer een klok afgebeeld met identieke bronzen kast en verschillende porseleinen panelen ook gemerkt voor Drocourt. (p. 161)