Skip to content
English-Edward-John-Dent-London-the Strand-ebonised-antique-giant-striking-carriage-travel-clock-

bekijk hoe de klok loopt en slaat.

Een Engelse ‘giant’ reisklok met slagwerk, Edward John Dent No. 598, circa 1844

Omschrijving

De wijzerplaat

De 8.7-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en is gesigneerd DENT 82 STRAND LONDON. De gezwart stalen wijzers zijn van het Breguet type. De wijzerplaat is gevat in een zeer fraai gegraveerd en floraal ajour gezaagd verguld masker.

Het uurwerk

Het fraai gemaakte platine uurwerk met dubbele snek met ketting heeft een gangduur van acht dagen. Het gaande werk heeft ‘Harrison’s maintaining power’ wat er voor zorgt dat een hulpveer het uurwerk aan blijft drijven tijdens het opwinden. Het wordt gereguleerd door een ‘Engelse ankergang’ in combinatie met een grote bi-metalen balans op een groot platform. De klok slaat de hele uren d.m.v. zaagslagwerk op een gong. Men kan het laatst geslagen uur herhalen door de repetitie knop in te drukken aan de linker zijkant. Op de achterplatine zit een knop voor de wijzerinstelling en een hendel voor slaan en niet slaan. De achterplatine heeft de signatuur DENT 82 STRAND LONDON 589.

De kast

De rechthoekige gezwart houten kast heeft facetgeslepen glaspanelen aan alle zijden en geeft zicht op het uurwerk. Ook de bovenkant heeft een groot venster waardoor het prachtige echappement in werking te zien is. De bovenkant wordt bekroond door een fraai gevormd verguld messing handvat. Verder is de kast afgewerkt mtet profiellijsten en geribbelde banden. Het geheel is geplaatst op platte vergulde poten.

Edward John Dent

Edward John Dent werd geboren in 1790 in Londen. Via zijn neef Richard Rippon die horlogemaker was kwam hij in aanraking met het vak. Hij werd leerling van Edward Gaudin en bleek erg getalenteerd. Hij werd een chronometermaker die werkte voor bekende firma’s zoals Vulliamy, Barraud, McCabe en Murray. Vanaf 1826 doet hij mee aan de trials in het Observatorium van Greenwich waar hij de eerste prijs wint in 1829. Hierdoor werd hij aangesteld door het Observatorium om chronometers te checken en repareren. Ook ging hij een compagnonschap aan met John Roger Arnold en is hij bepalend bij de technische ontwikkelingen bij chronometers. In 1840 gaat hij zelfstandig verder zonder Arnold. Hij bleek niet alleen een zeer goede klokken-, chronometer- en horlogemaker, maar ook een goede zakenman. Hij stierf in 1853 en liet zijn bedrijf na aan zijn twee stiefzoons op voorwaarde dat ze zijn naam gingen dragen. E.J. Dent wordt gezien als één van de leidende makers van de 19e eeuw. Lees voor meer informatie over E.J. Dent het artikel dat de bouw van het torenuurwerk, nu bekend als ‘Big Ben’, behandelt.
Lit; Derek Roberts Carriage and Other Travelling clocks pp. 303- 324. Zie voor een vergelijkbare klok #477 pp. 304

Afmetingen

(Hoogte) 25 cm (handvat omhoog) (Breedte) 15 cm (Diepte) 13 cm
(Hoogte) 9.8 in (handvat omhoog) (Breedte) 5.9 in (Diepte) 5.1 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Edward John Dent

Neem contact met ons op

    Back To Top