Skip to content
miniature-small-Dutch-Frisian-polychrome-iron-brass- striking-alarm-stoelschippertje-provincial-antique-wall-clock

Een fraai Fries polychroom ‘stoelschippertje’ met slagwerk en wekker, circa 1800

Omschrijving

De wijzerplaat

De 10-cm brede polychroom beschilderde ijzeren wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en messing wijzers met wekkerschijf. Onder in de hoeken zijn bloemen geschilderd en boven twee engelen die een bloemenmand flankeren.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door een gewicht en heeft een gangduur van ruim een dag. Het wordt gereguleerd door een spillegang met een korte vast slinger. Het klokje slaat de hele en halve uren op een bel d.m.v. een sluitschijf op een bel. Ook het wekkerwerk slaat op de bel.

De kast

De kast en de stoel zijn versierd met floraal ajour gegoten verguld loden ornamenten. De houten stoel is ook polychroom beschilderd en heeft meerminnen aan de zijkanten van de achterplank.

Stoelschippertjes

De term ‘stoelschippertje’ slaat op zeldzame miniatuur stoelklokjes die volgende de overlevering gebruikt werden aan boord van trekschuiten. Door de combinatie van een spillegang met een korte vaste slinger blijft het klokje ook lopen als het iets uit de lood hangt. Door de kleine afmetingen zijn deze klokjes heel makkelijk in een interieur te plaatsen en te combineren met andere interieurstukken. Ook zijn ze hierdoor voor veel mensen aandoenlijk om te zien. Door hun zeldzaamheid zijn ze ook in trek bij verzamelaars.

Afmetingen

(Hoogte) 36 cm (Breedte) 16 cm (Diepte) 14.5 cm
(Hoogte) 14.2 in (Breedte) 6.3 in (Diepte) 5.7 in

Prijs

verkocht

Neem contact met ons op

    Back To Top