Skip to content
French-Louis XVI-ormolu-marble-gilt-bronze-striking-day-date-indication-model-vion-barancourt-Paris-mantel-clock-pendule-

Een fraaie Franse Louis XVI verguld bronzen pendule met kalender, J. Barancourt, 1781

Omschrijving

François Vion – La Douleur –

Een extra interessant aspect van deze fraaie pendule is dat de ontwerptekening van de bekende François Vion bewaard is gebleven. Deze bevindt zich in de ‘Bibliotheque Doucet’ in Parijs. Het thema dat de figuren uitbeelden is ‘La Douleur’ wat ‘pijn of verdriet’ betekent. Ook wordt het thema wel eens ‘retour de l’amour’ genoemd oftewel ‘de terugkeer van de liefde’. Waarbij de vrouw treurend om een dode duif (de liefde) door Amor een levende duif krijgt aangereikt. Vgl. Ottomeyer & Pröschel, Vergoldete Bronzen, Vol I pp. 247.

De wijzerplaat

De 9.5-cm doorsnee geëmailleerde wijzerplaat heeft rode Arabische cijfers voor de uren. De minuten markering heeft rode cijfers voor de kwartieren, rode sterren voor de andere vijf minuten en gouden punten voor de resterende minuten. De buitenste rand heeft zwarte cijfers voor de datumaanduiding. Rond het centrum staan de dagen van de week met daar binnen in het rood de signatuur Barancourt A Paris. De achterzijde van de wijzerplaat is gesigneerd door de emailleur G. Merlet. De fleur-de-lys uren- en minutenwijzer zijn gemaakt van gegraveerd verguld messing. De wijzers voor de datum- en dagaanduiding zijn gemaakt van geblauwd staal.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van ruim acht dagen. Het wordt gereguleerd door ankergang in combinatie met een slinger die is opgehangen aan een zijden draad. De klok slaat de hele en halve uren d.m.v. een sluitschijf op een bel. Eén van de veren is gedateerd 1781.

De kast

Het uurwerk is gevat in een wit marmeren kast waarop een draperie en een duif. Links hiervan staat een elegante klassiek geklede dame en rechts Amor met een duif en rozen aan zijn voeten. het origineel vergulde bronswerk is van zeer goede kwaliteit. Het geheel staat op een rechthoekige voet met een rand van acanthusbladeren en een ornament dat de liefde symboliseert in het midden. De voet staat op leeuwenpoten die verbonden zijn door leeuwenhuiden. Het geheel staat op een rechthoekige plint.

Lit; Pierre Kjellberg, Encyclopédie de LaPendule Française, pp. 246 fig A.

Afmetingen

(Hoogte) 35.5 cm (Breedte) 26.5 cm (Diepte) 12.5 cm
(Hoogte) 14 in (Breedte) 10.4 in (Diepte) 4.9 in

Prijs

verkocht

Signatuur

Barancourt A Paris

Neem contact met ons op

    Back To Top