Skip to content
French-cloisonne-enamel-champleve-gilt-brass-carriage-travel-arched-striking-antique-clock-

Een fraaie Franse verguld messing cloisonné emaille reisklok, circa 1880

Omschrijving

cloisonné emaille

Misschien is de term ‘reisklok’ niet helemaal passend voor deze kleurrijke klok. Deze heeft immers geen handvat en ook geen repetitieknop. Maar de klok komt beslist uit de productie van de typische Franse reisklokken die ontstond na 1830. De eerste versies waren vooral functioneel en vooral gemaakt voor het eigenlijke gebruik op reis. Later zou echter blijken dat deze klokken een plaatsje kregen in het interieur en ook populair waren door het makkelijke gebruik en goede tijdmeting. Verder gingen de makers op zoek naar manieren om hun potentiële klantenkring te vergroten. Ze deden dit onder andere door andere behuizingen te introduceren en andere manieren om deze te decoreren. Deze fraaie vergulde messing klok is uitgevoerd met polychroom emaille dat we ook wel aanduiden met champlevé of cloisonné emaille. Het arbeidsintensieve proces zal deze uitvoering indertijd een stuk duurder hebben gemaakt dan de meer gangbare klokken. Door zijn kleurenpracht was en is het een highlight in een interieur.

De wijzerplaat

De 6.3-cm vergulde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers en geblauwd stalen ‘schoppenwijzers’ en is geplaatst in een verzilverd masker.

Het uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door twee veertonnen en heeft een gangduur van acht dagen. Het wordt gereguleerd door een ankergang in combinatie met een balans. De achterplatine is gemerkt French Make en W.M. & Co in een ovaal. De klok slaat de hele en halve uren op een gong d.m.v. zaagslagwerk.

De Kast

De getoogde verguld messing kast is aan alle kanten, behalve de achterkant, gedecoreerd met polychroom champlevé emaillen inleg van florale krullen en bloemen. In de gebogen timpaan is een ovalen cartocuhe geplaatst omringd door eikenloof. Op de hoeken heeft de klok pilasters en het geheel staat op een geprofileerde plint.

Afmetingen

(Hoogte) 19 cm, (Breedte) 13 cm, (Diepte) 9.5 cm
(Hoogte) 7.5 in (Breedte) 5.1 in (Diepte) 3.7 in

Prijs

verkocht

Signatuur

W.M. & Co.

Neem contact met ons op

    Back To Top